Biatlon bez diváků bude organizátory stát desítky milionů. Ztrátu pocítí i obchodníci a hoteliéři

4. březen 2020 08:06

Šedesát tisíc prodaných vstupenek, měsíce zamluvené hotelové pokoje, přistavěné tribuny, připravení obchodníci. Nové Město na Moravě se ale na nápor fanoušků biatlonu chystalo zbytečně.

Bezpečnostní rada státu na poslední chvíli zakázala účast diváků na závodech světového poháru v biatlonu kvůli obavám z možné nákazy novým koronavirem. Ztráty půjdou do desítek milionů korun.

Ve Vysočina Aréně vrcholí přípravy, speciálně pro tuto příležitost se stavěla i tribuna, na kterou ale nikdo neusedne. Rozhodnutí Bezpečnostní rady státu připravilo perné chvíle Jiřímu Hamzovi, prezidentovi svazu českého biatlonu. Ten těsně před zahájením soutěže musel kompletně změnit její organizaci.

„Pro biatlon, pro sport je dobře, že se závody odjedou, znamená to i nějaké snížení ekonomické ztráty. Když se nepojede vůbec, jsou ztráty řádově 70 milionů, když se závod uskuteční, budou třeba o 20 milionů menší,“ vysvětluje.

„Rozumím tomu, že existují i vyšší principy v životě, než je biatlon, není to určitě středobod světa,“ dodává Jiří Hamza. Pořadatelé budou muset vracet vstupné za 60 tisíc prodaných lístků, o konkrétním postupu začnou jednat v příštím týdnu.

Čtěte také

Ztráty ale nebudou počítat jen organizátoři závodu v biatlonu, o tržby přijdou i místní hoteliéři a obchodníci. „Je mi to líto, ale nedá se s tím nic dělat,“ říká Petr Dostál, provozovatel fanshopu na okraji Nového Města, který už vystavil čepice, šály a další věci pro fanoušky. Zůstává ale optimistický. „Ty věci se nezkazí a biatlon tu bude i do budoucna,“ komentuje.

O poznání hůř jsou na tom majitelé hotelů a penzionů. Kvůli biatlonu si u nich hosté zamlouvali pokoje i rok dopředu, teď rezervace hromadně ruší. Zařízení, která ubytovávají přímo závodníky, jsou na tom sice o něco lépe, přesto musí počítat s menším ziskem než v uplynulých letech.

„Po závodech lidé přišli do restaurací tady všude v okolí, teď nepřijde nikdo. Dotkne se to obchodů, cukráren, všech,“ konstatuje zaměstnanec hotelu ve Třech Studních, obci vzdálené jen několik kilometrů od Vysočina Arény.

Organizátoři předpokládali, že čtyřdenní závody navštíví denně až 30 tisíc diváků. Jen v předprodeji prodali 60 tisíc vstupenek za 22 milionů korun.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související