Biskupem ostravsko-opavské diecéze je apoštolský administrátor Martin David

4. červenec 2023 14:29

Novým sídelním biskupem ostravsko-opavské diecéze je Martin David. Dnes to v Ostravě oznámil papežský velvyslanec v Česku. Martin David už v diecézi působil jako pomocný biskup a apoštolský administrátor.

Martin David nahradí ve funkci biskupa Františka Václava Lobkowicze, který zemřel v únoru 2022. Dvaapadesátiletý David s vedením diecéze pomáhal Lobkowiczovi od roku 2017 z pozice pomocného biskupa. V roce 2020 se stal apoštolským administrátorem diecéze a převzal tak úkoly spojené s jejím řízením.

Podle Davida je znalost prostředí výhodou. „Celou tu diecézi znám, znám mnoho lidí, znám kněze té diecéze. První, co je potřeba připravit, je nějaké slavnostní uvedení do úřadu nebo převzetí diecéze. A s tím budou potom spojeny další kroky – obsazení míst v poradních orgánech, které biskup k fungování diecéze potřebuje,“ uvedl David.

Čtěte také

Martin David se narodil v Čeladné. S třemi sourozenci vyrůstal v Ženklavě na Novojičínsku. Po maturitě na Středním odborném učilišti strojírenském v Kopřivnici začal pracovat jako mechanik strojů a zařízení v tehdejším Státním podniku Tatra Kopřivnice, kde byl do roku 1993.

Od roku 1991 studoval teologii na Univerzitě Palackého v Olomouci. V roce 2000 přijal v katedrále Božského Spasitele v Ostravě z rukou biskupa Lobkowicze kněžské svěcení, o osm let později ho biskup jmenoval generálním vikářem ostravsko-opavské diecéze.

V roce 2017 se stal pomocným biskupem. V červnu 2020 byl jmenován apoštolským administrátorem, převzal tak řízení diecéze. Svým jmenováním získal všechna práva, pravomoci a povinnosti jako sídelní biskup. Apoštolský administrátor vede diecézi v době čekání na nového sídelního biskupa.

Biskup Martin David
autor: Silvie Mikulcová | zdroj: ČTK
Spustit audio