Black: Wonderful life

16. červen 2023

Potřebuji přítele, který by mě učinil šťastným a já bych tady nemusel stát sám, zpívá se v písni, která v roce 1987 obletěla svět. I když se jmenuje Wonderful life, v překladu Nádherný život, vznikla na základě zpěvákových špatných životních zkušeností.

"Byl jsem opravdu ironický, když jsem psal 'Wonderful Life'," řekl Colin Vearncombe, uměleckým jménem Black, o svém největším hitu. Byl totiž tehdy na mizině a stěží si mohl dovolit chleba a mléko. Vrátil se z obchodu a během 10 minut napsal dnes už slavnou píseň s názvem „Báječný život“, Wonderful Life. „Většina lidí můj sarkasmus v této písni nepoznala, a ruku na srdce, proč by si měli myslet něco jiného? Mysleli si, že je to čistě jen popová záležitost, nikdo nevěděl, jak špatně na to jsem."

Colin Vearncombe se narodil v oblasti West Derby v Liverpoolu v roce 1962 a vystudoval Prescot Grammar School, školu se čtyřistapadesátiletou tradicí. Chtěl být umělcem. Chodil na uměleckou školu a chtěl hrát originální materiál. Tvrdil, že když hrajete své vlastní melodie, nikdo neví, jestli děláte chybu nebo ne. Je až ironií osudu, že píseň Wonderful Life vznikla na základě zpěvákových špatných životních zkušeností. Sám Vearncombe přiznal, že rok 1985 byl pro něj opravdu zlý. Měl autonehodu, jeho matka těžce onemocněla, nahrávací společnost mu vypověděla smlouvu, jeho osobní život také nestál za nic a na několik dní se stal bezdomovcem. Všechny pocity tak vložil do skladby, která ho nakonec vynesla na vrchol. Jeho první album Wonderful Life bylo v žebříčcích šest měsíců a prodalo se ho více než milion kopií. Komerční úspěch písně Wonderful Life se však už nikdy neopakoval.

Colin Vearncombe zemřel ve věku pouhých 53 let po vážné dopravní nehodně.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.