Borovice na Třeboňsku a Písecku ničí lýkožrouti. Proti těmto škůdcům zatím neexistuje spolehlivá ochrana

13. září 2022 09:30

Tři druhy lýkožrouta stále víc ohrožují borovicové lesy na několika místech v republice. Kvůli suchu těchto škůdců v posledních letech výrazně přibylo například na Třeboňsku a Písecku, ale také v Polabí a na jižní Moravě. Oslabené stromy jsou pro tyto brouky snadnou kořistí. Spolehlivá ochrana proti nim ale zatím neexistuje. Snaží se ji najít jihočeští vědci.

„Tady po odloupnutí kůry vidíte typický požerek lýkožrouta borového, který napadá vyloženě jen borovice,“ ukazuje jednatel Lesů města Písku Václav Zámečník.

Borovice napadá nejen lýkožrout borový, ale také vrcholkový a Orthotomicus. „Sto procent borovic, které usychají, nebo je povalí vítr, je napadených. Někde zřejmě bylo sušší podloží, tak borovice usychá rychleji, někde s tím bojuje o něco delší dobu, ale v zásadě je to po celých Píseckých horách,“ uvádí Václav Zámečník.

Když tento druh kůrovce napadne borovici, pozná se to velmi obtížně. „Při napadení klasickým lýkožroutem smrkovým nacházíme drtinky a vletové otvory, kdežto u borovice to není tak zřetelné. Všimneme si spíš, až když ten strom začne opravdu chřadnout nebo smolit,“ popisuje lesník.

Spolehlivá ochrana proti těmto broukům zatím neexistuje, proto zbývá lesníkům jen jediné. „Porazit buď už suchý, nebo chřadnoucí strom. Většinou je už pozdě, protože ti kůrovci jsou dávno pryč,“ potvrzuje Václav Zámečník.

Čtěte také

Dalšímu rozšiřování lýkožroutů na borovicích by měl zabránit výzkum jihočeských vědců. Snaží se vytvořit metodiku ochrany proti tomuto škůdci. „Testujeme různé druhy stromových lapáků, načasování jejich přípravy a další metodiky,“ uvádí entomolog Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích Petr Doležal.

Vědci testují i feromonové odparníky. „Je třeba pečlivě namíchat směs feromonů, na kterou budou právě daní kůrovci reagovat, protože ta směs je specifická pro každý druh. Feromonové odparníky na borovice jsou v omezeném množství dostupné na trhu proti několika druhům lýkožroutů, ovšem účinnost je různá a my se snažíme dát praktické doporučení, co by bylo nejlepší využívat,“ dodává Petr Doležal.

I když v posledních letech lýkožroutů na borovicích výrazně přibylo, zatím nezpůsobili nikde kalamitu. Potenciální nebezpečí ale vidí i Lesy České republiky. Proto výzkum jihočeských vědců financují.

Spustit audio

Související