Boršov nad Vltavou a Planou spojila cyklostezka. Lidé z Budějovic teď bezpečně dojedou až k okraji Blanského lesa

27. květen 2022 09:42

Naplno a bez omezení už můžou lidé využívat novou cyklostezku z Boršova nad Vltavou do Plané u Českých Budějovic. Cesta je oficiálně zkolaudovaná. Kromě směru na sever od krajského města k Hluboké tak na kole bezpečně dojedou i na jižní okraj Českobudějovicka.

Trasa začíná na levém břehu Vltavy pod železničním mostem v Boršově. „Jelo se mi tu skvěle, vypadá to moc pěkně, takže spokojenost. Dřív jsem musel po silnici, což nebylo nic příjemného, tahle alternativa je perfektní,“ chválí cyklista Miroslav Fried.

Cyklostezku už také využívá pan Karel. „Jedu z práce z Budějovic do Slavče u Vrábče, asi osmnáct a půl kilometru. Největší zdržení je vždycky ve městě. Tahle stezka je úplně parádní. Jezdil jsem autem a přestalo mě bavit trávit třicet minut v kolonách, takže čtyřicet minut trávím na kole a je to mnohem lepší,“ líčí.

Vlastní stezka z Boršova nad Vltavou do Plané měří podle boršovského starosty Jana Zemana 3500 metrů. „Je tady ještě odbočka do Homolí, a ta měří nějakých 600 metrů, takže dohromady cyklostezka má necelých 4100 metrů. Široká je na skoro celém úseku tři metry,“ dodává.

Celkové náklady přes třicet milionů korun z větší části pokryje evropská dotace. Kromě Boršova se na výstavbě rovným dílem podílejí také obce Planá a Homole. Na stezce turisté najdou i několik informačních tabulí.

Spustit audio

Související