Břicho dětem, hřbet do tataráku. Překonejte předsudky a dejte si kapra, říká šéf rybářského sdružení

27. červen 2022

Už spolu s Československou republikou vznikla v roce 1918 i organizace sdružující rybáře a poskytující jim podporu. Jmenovala se Československá ústřední jednota rybářská. Po roce 1989 na ni navázalo Rybářské sdružení České republiky, které sídlí v Českých Budějovicích. Jihočeský kraj si toto republikové centrum zasloužil svou trvající a vynikající rybníkářskou tradicí.   

I dnes má rybářské sdružení za úkol podporovat profesionální rybáře, poskytovat jim informace, jednat v jejich zájmu, spolupodílet se na zajišťování financí a na řešení problémů.

Michal Kratochvíl, ředitel Rybářského sdružení České republiky

K těm řadí ředitel Michal Kratochvíl suché a horké počasí, zabahnění rybníků, zvyšující se náklady na chov a predátory. A pak také fakt, že Češi sladkovodním rybám příliš neholdují.

„Ideální by bylo, kdyby se vše, co v českých rybnících vyprodukujeme, doma také snědlo. Abychom nemuseli ryby vozit do zahraničí, aby to nejedli kormoráni ani vydry,“ přeje si Michal Kratochvíl. Kupní síla českého spotřebitele by podle něj produkci ryb u nás pomohla. Jenže... Máme předsudky.

Předsudek č. 1: Ryby jsou drahé

V České republice panuje podle Michala Kratochvíla všeobecný názor, že rybí maso je drahé. „Přitom ve srovnání se zahraničím ta ryba rozhodně drahá není. Samozřejmě je dražší než kuře nebo vepřové, ale zaprvé, přidanou hodnotou je to, že přispíváte na rybníkářství, na péči o krajinu. A za druhé, ryba je chována tři až čtyři roky, na rozdíl od kuřete, které za nějakých čtyřicet dní jde na porážku. Ryba rostla pomalu v přirozeném prostředí rybníků, o to je to maso kvalitnější,“ argumentuje.

Předsudek č. 2: Ryba smrdí

„Čas od času se najde ryba, která smrdí, to nepopírám,“ poznamenává ředitel Rybářského sdružení České republiky, „není ale zatížená bahnem, jak se říká. Může za to sinice, která se jmenuje drkalka, latinsky oscillatoria, ta způsobuje, že maso je jakoby cítit bahnem.“

To se však vyřeší sádkováním. „Jestliže si rybu koupíte z kádě u stánku nebo přímo na sádkách, tak by neměla být cítit,“ vysvětluje Michal Kratochvíl s tím, že v čisté vodě se vyčistí i ryba.

Předsudek č. 3: Ryba má kosti

„To je bohužel problém kaprovitých druhů ryb, že mají takzvané ypsilonky, vazivové svalové kůstky, které nás obtěžují. Ale dneska už se to dá jednoduše vyřešit. Buďto se filet prořeže, na to existují takové stroje, které mají čepele asi tři milimetry od sebe a kůstky rozruší, anebo si filet z kapra můžete takto doma prořezat sami. Ypsilonky zůstanou tak malinké a pečením se tak zpraží, že už je tam nevnímáte,“ říká Michal Kratochvíl.

Dalším řešením podle něj je odstranění hřbetu. „Kosti jsou hlavně v něm. Břišní část ryby je téměř bez kostí, tu dávám doma bez obav dětem. Hřbet odříznu a zpracuji v masovém strojku. Kosti zůstanou v něm a mně zbyde čisté mleté maso bez kostí. A z něho připravím třeba tatarák,“ radí. Jak tedy na to?

Tatarák z kapra
Horní hřbetní část kapřího filetu semeleme na masovém strojku. K masu přidáme cibuli, mletou sladkou papriku, žloutek, nebo celé vejce, mletý kmín, plnotučnou hořčici, kečup, worcesterovou omáčku, tabasco, sůl, pepř a citronovou šťávu. Zamícháme a necháme odležet do druhého dne. Podáváme na topinkách s česnekem. „Úplně stejně, jako standardní tatarák. A zaručuju vám, že rozdíl nepoznáte!“ uzavírá Michal Kratochvíl.

Celý rozhovor s ředitelem Rybářského sdružení České republiky Michalem Kratochvílem o přípravě kapra, ale i tom, co trápí české produkční rybáře, si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.