Brnění v končetinách může signalizovat ucpanou tepnu, trombóza žíly se projevuje přesně opačně

22. listopad 2023

V zimě kvůli chladu máme často různé problémy s klouby i páteří. Může se také stát, že spolu s bolestí zad začneme cítit i lehké brnění v končetinách. Tyto nepříjemné potíže ale nemusí být vždy pouze od páteře. Může se jednat i o vážnější komplikace.

Důvody brnění dolních končetin jsou různé. Obzvláště nebezpečné jsou ale stavy, kdy nám kromě intenzivního brnění také končetina zbělá, máme ji necitlivou a téměř se na ni nepostavíme.

V tom případě se může jednat o ucpanou tepnu. Jde o velmi nebezpečnou situaci, kterou je nutné co nejdříve řešit a přivolat záchrannou zdravotnickou službu. Čas na zachránění končetiny je individuální, u každého jiný a závisí na tom, jak moc je tepna neprůchodná a také ve kterých místech je tepna ucpaná. Pouhé prodlení šesti hodin může být velmi nebezpečné a může vést ke ztrátě končetiny.

Trombóza žíly se projevuje přesně opačně

Jiný velmi akutní a nebezpečný problém může být naopak v případě, že je končetina horká, červená a nateklá. V tom případě se naopak může jednat o trombózu žíly. Tepna stále pumpuje krev například do ruky a kvůli ucpané žíle se v končetině krev hromadí. Může se jednat i o akutní zánět nebo infekční onemocnění zvané lidově „růže“ nebo kombinaci všech těchto problémů.

I v tomto případě je nutné co nejdříve zajít za svým praktickým lékařem. Pokud se podobné komplikace přihodí o víkendu, na nic nečekejte a dostavte se co nejdříve do nemocnice. U trombózy je navíc nebezpečí, že by se část trombu mohl utrhnout, proběhnout srdcem a způsobit embolii v plicích nebo mozku.

Brnění od páteře se většinou zhoršuje při pohybu

Výše uvedené komplikace je nutné řešit velmi rychle, každá má jinou příčinu i jiný průvodní jev. Ale ani brnění končetin způsobených problémy s páteří nemusí být jednoduchou záležitostí, kterou vyřeší jedna masáž. Při zatuhnutí například bederní nebo krční páteře mohou ztuhlé svaly přiškrtit nerv. Brnění se pak může horšit při pohybu, mohou se objevit i křeče do končetiny.

Pomoci pak mohou cviky, rehabilitace i masáže, ovšem většinou trvá delší dobu, než se stav urovná. Při intenzivních bolestech spojených s brněním se může jednat o vyhřezlou plotýnku. Pro další postup je potřeba rentgenové vyšetření, případně magnetická rezonance.

Spustit audio