Budějovické náměstí se opět stane zkratkou pro auta, vrací se i parkovací místa na severní straně

22. únor 2023 17:02

Už brzy si řidiči v Českých Budějovicích budou moci zase zkracovat cestu přes centrum města. Opatření na zklidnění dopravy v historickém jádru zrušil krajský soud. Radnice tak od 1. března vrátí režim do stavu před loňským létem. Výjimku tvoří pouze parkování.

Všude tam, kde loni vedení města zavedlo nové jednosměrky a zrušilo průjezd, se režim vrátí do původního stavu, na který byli lidé zvyklí delší dobu.

Týká se to prostoru před katedrálou svatého Mikuláše v ulici U Černé věže, kde se ruší pěší zóna a úsek bude opět jednosměrně průjezdný ve směru od parku Na Sadech.

Biskupská ulice bude znovu obousměrně průjezdná, a tím se umožní zmiňované zkrácení cesty centrem města při jízdě ve směru od parku Na Sadech k zimnímu stadionu.

Jednosměrný provoz se zpátky do původního stavu otočí v ulici Kněžská u Biskupského gymnázia a v navazující části Dukelské ulice.

Parkování jako jediné zůstane podle parametrů zavedených loni v létě, ale s jedním doplněním – opětovně bude povoleno parkovat na severní straně náměstí Přemysla Otakara II. Pro rezidenty, abonenty i návštěvníky se tak prakticky nic nezmění.

Aby mohlo vedení města zachovat parkovací režim navzdory rozhodnutí soudu, muselo stanovit přechodnou úpravu provozu, která bude platit po dobu jednoho roku. „Pakliže bychom měli vrátit zpátky ten stav před opatřením, pak by vznikl parkovací chaos, protože na náměstí by bylo parkování paradoxně levnější a výhodnější než v širším centru. To tedy řeší náš návrh na přechodnou úpravu provozu,“ vysvětluje náměstek primátorky pro dopravu Lubomír Bureš.

Čtěte také

Opatření zavedená loni v létě iniciovalo tehdejší vedení města, které je dnes v opozici. Zastupitel a bývalý městský cyklokoordinátor Lukáš Bajt uvedl, že rozhodnutí soudu respektuje. Změny ale podle něj splnily účel. „Ta opatření, ačkoli byla trochu kontroverzní a nebyla všemi vítána, přinesla to, co jsme od toho čekali, to znamená zejména zklidnění náměstí a okolních ulic. A nepřišlo to, čeho se odpůrci báli, tedy nějaká kolize Na Sadech,“ připomíná.

„Asi nejvíc mě mrzí, že teď už bude hodně těžké nějaká opatření v budoucnu udělat. Myslím, že to bude chtít opravdu velkou politickou vůli a odvahu, ale za mě je to určitě do budoucna nutné,“ dodává Lukáš Bajt.

Náměstek primátorky Lubomír Bureš označil návrat k původnímu režimu za provizorní řešení a řekl, že sama radnice s tímto stavem úplně spokojená není. Vedení města by proto chtělo do budoucna představit nějaké nové komplexní opatření.

Podle jihočeského hejtmana a člena rady města Martina Kuby by tato nová koncepce měla být úzce propojená i s novým plánem na parkování v centru města a v jeho okrajových částech.

Spustit audio

Související