Budějovický rozhlas otevřel dveře. Lidé se podívali do studia přímo během vysílání, do archivu a užili si koncerty

20. květen 2023 21:00

Zákulisí Českého rozhlasu České Budějovice mohli zájemci poznat v sobotu 20. května. Den otevřených dveří nabídl prohlídky studií, setkání s moderátory a tvůrci pořadů, hudební vystoupení i program pro děti.

Den otevřených dveří se uskutečnil opět po roce a přilákal stovky lidí. Při komentovaných prohlídkách budovy je rozhlasáci zavedli například do archivu, kde technik předvedl, jak se v minulosti stříhaly zvukové pásky. To doplnily ukázky současné práce se zvukem a také návštěva hlavního studia přímo během živého vysílání.

Ve studiovém sále zněla hudba. Program otevřelo Plánské houslové kvarteto moderátorky Heleny Hýnové, dále vystoupila country kapela Weekend a na závěr Rozhlasový swingový orchestr. Během dne také návštěvníky pobavila beseda s komikem Milošem Knorem.

Pro děti byl připravený program v činoherním sále, vyzkoušely si hru se zvuky, textem a svým hlasem. Nechyběl rozhlasový fotokoutek a kvíz. V rozhlasové kavárně si lidé prohlédli výstavu, která vznikla k letošnímu významnému výročí 100 let vysílání Českého rozhlasu.

„Přijeli jsme z Litvínovic, protože vaše rádio posloucháme. Vzal jsem syna a rozhodli jsme se, že se podíváme do rozhlasu a uděláme si hezký den,“ řekl jeden z návštěvníků.

Podle vedoucího programu Českého rozhlasu České Budějovice Martina Schustera je osobní kontakt s posluchači důležitý. „Rozhlasová práce je svérázná v tom, že člověk něco připravuje, ale svoje publikum nevidí. Díky Dnu otevřených dveří máme odezvu, připomínky, poznámky i pochvaly. Takže jsme rádi, ale zároveň nasloucháme a bereme si z toho něco do budoucna,“ vysvětlil.

Související