Budovu Telegrafie v Pardubicích není možné zachránit, univerzita ji zbourá

15. duben 2024 07:50

Univerzita Pardubice zbourá část bývalé továrny Telegrafia, je ve špatném stavu. Původně měla po přestavbě sloužit pro zdravotnické obory, ale budova z první poloviny minulého století je ve špatném stavu, a tak půjde celá k zemi. Demolice se uskuteční nejspíš letos.

Škola ale plánuje postavit dílčí prvky, které budou historii připomínat. Budovu škola vlastní od prosince 2021. Koupila ji od developera, který areál bývalé Telegrafie a později Tesly přestavěl na menší bytovou čtvrť. Zbyla jen jediná stavba, která lemuje železniční trati.

Čtěte také

Dva roky trval stavebně-technický průzkum budovy, který prováděl Kloknerův ústav při ČVUT. Experti postupně provedli sondy a statické posouzení celé Telegrafie. Odborníci nakonec uvedli, že skelet budovy nelze použít pro rekonstrukci, jak univerzita od začátku plánovala.

Po zbourání přilehlých objektů se Telegrafie začala propadat a průhyby skeletu naklánět. Také se po odkrytí základů zjistilo, že jsou dlouhodobě podmáčené a nemají dostatečnou nosnost. Univerzita chce zachovat v novostavbě historickou podobu budovy Telegrafie.

Odkaz na původní budovu

„S architekty diskutujeme o zachování některých prvků jako odkazu na původní Telegrafii. Aktuálně uvažujeme o viditelném štítu budovy směrem k nadjezdu nebo také o umělecké replice komína a dalších prvcích. Vše se ale odvíjí od našich finančních možností. Veřejná vysoká škola musí finance vynakládat účelně, hospodárně a efektivně," řekl kvestor Petr Gabriel.

Podle rozhodnutí expertů se bude Telegrafie bourat letos a univerzita vypíše tendr na stavební firmu. Stavební práce skončí patrně v roce 2026. Nastěhuje se tam Fakulta zdravotnických studií, kde mladí lidé studují obory všeobecná sestra, zdravotnický záchranář, porodní asistentka nebo radiologický asistent. Zázemí tam najde více než 1200 studentů a zaměstnanců.

Snímek továrny Tesla pořízený během budování nadjezdu, kolem roku 1961

Historie Telegrafie

Akciová společnost Telegrafia vznikla v roce 1919 v Praze, 60 procent akcií držel stát. Vyráběla telefony a telegrafy a od 1921 se přestěhovala do Pardubic. Ve výrobním programu měla také elektronky pro radary nebo rozhlasové přístroje. V roce 1945 byla firma začleněna do národního podniku Tesla. V 50. letech se zaměřila na radary. Po privatizaci v 1993 do pěti let podnik zkrachoval. Pak dekády areál chátral.

O demolici bude škola mluvit na dnešním veřejném jednání v městském obvodu IV. Pro obyvatele z okolní zástavby budou bourací práce nepříjemné, řekl ČTK starosta Jan Procházka (ANO). „Ať to lidé slyší z první ruky. My jako obvod budeme účastníci řízení, budeme si hlídat, kudy nám budou jezdit náklaďáky ze sutí z demolice, aby nám nejezdily přes obytnou část obvodu,“ řekl Procházka. Až všechny stavební práce skončí, obvod opraví rozbitou Východní ulici.

„Lidé, kteří pracovali v Tesle, říkají, tudy jsme chodili do práce, aspoň čelo té budovy by tam mělo zůstat jako vzpomínka. A nezůstane,“ dodal Procházka.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související