Letošní topná sezona je nejteplejší za více než 60 let

29. duben 2024 09:09

Topná sezona je pro Elektrárny Opatovice nejteplejší za 60 let. Začala také o měsíc později než obvykle. Teplé počasí a kratší sezona znamenala meziročně nižší spotřebu tepla o jednotky procent.

Teplo firma dodává do 63 000 domácností na Pardubicku, Chrudimsku a Hradecku. „S topením jsme začínali 9. října, přibližně o měsíc později než obvykle. Vlivem počasí byla spotřeba tepla v topném období od září do března oproti minulému roku nižší přibližně o osm procent,“ řekla mluvčí společnosti Elektrárny Opatovice Hana Počtová.

Sezona v Opatovicích zatím neskončila, přestože začátek dubna byl teplý, ale pak se ochladilo a noční teploty padaly pod bod mrazu. „Pokud teploty opět příjemně vystoupají, bude vytápění, dle venkovních teplot, automaticky přerušeno. Oficiální konec topné sezony je stanoven na konec května. Výroba tepla v Elektrárnách Opatovice se plánuje a přizpůsobuje nejen vývoji počasí, ale i potřebám našich zákazníků,“ vysvětlila Počtová.

Teplé září, říjen i únor

Podle statistiky Teplárenského sdružení ČR byl v topné sezoně z pohledu spotřeby průměrný pouze leden a listopad. V září se netopilo vůbec a silně podprůměrná spotřeba byla kvůli teplému počasí v říjnu a únoru, uvedla Počtová.

Podobně hodnotí sezonu v Poličce na Svitavsku. Obyvatele tam zásobuje městská společnost TES Polička. „Pro klienty bylo teplo dobré, nemuseli tolik topit, málo se topilo, budou méně platit,“ řekl Ladislav Havlík z firmy.

teplárna, ilustrační foto

V Poličce stojí teplo 1100 korun za GJ, minulou sezonu bylo o 400 korun dražší, tehdy stály víc vstupní náklady. Teplo podnik vyrábí ze zemního plynu. „Města, co mají podobný systém, mají stejnou cenu, není moc způsobů, jak víc ušetřit. Biomasu nemáme, je to velká vstupní investice, v dnešní době se to nevyplatí. Kdo to udělal před 20 lety, tak to asi bylo výhodnější," řekl Havlík.

Z biomasy v kraji vyrábí teplo v Hlinsku na Chrudimsku, a to od roku 2008. Za spotřebovaný gigajoule si firma účtuje zhruba 740 korun. „Máme lacinější vstupy, v roce 2008 docházelo k masivnímu zdražení zemního plynu, to byl hlavní důvod. Zahájení topné sezony proběhlo až v říjnu, celé září se netopilo, únor byl teplý. Za posledních 25 let, co pamatuji, to bude nejhorší zima, co se týká výroby,“ řekla Klára Poláková z Teplárenské společnosti Hlinsko.

Jako jednu z nejhorších za poslední roky hodnotí sezonu také Jiří Drábek, ředitel divize Energetické služby městské společnosti Tepvos v Ústí nad Orlicí. „Bylo abnormálně teplo. Chvilkové chladno v dubnu celkovou sezonu nezachrání. Zemní plyn tvoří u nás přes 70 procent ceny tepla, jak se nám ho podaří nakoupit, to se pak promítne výrazně do ceny," řekl Drábek. V Ústí nad Orlicí stojí teplo kolem 742 korun za gigajoule, pro klienty opatovické elektrárny je za 752 korun.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související