Dřevo, uhlí i pelety jsou v kurzu. Pozor na zbrklý výběr topidla a nekvalitní pelety

4. duben 2023

Letošní zima byla pro kominíky extrémně náročná. Lidé totiž ve velkém přecházejí kvůli zdražování plynu a elektřiny na topení pevnými palivy.

„Nárůst domácností, které začaly topit dřevem nebo uhlím je obrovský, ale kominíků nepřibývá. Nestíháme,“ konstatuje kominík Luboš Petříček, který pečuje o komíny klientů z Pardubického kraje.

Podle kominíka Petříčka je největším kamenem úrazu špatný výběr nového topidla. „Někteří lidé se děsili skokového zdražení elektřiny a plynu, chtěli okamžitě přejít na topení dřevem nebo uhlím. Tlačili ale na pilu příliš. Nenechali si od zkušené firmy propočítat tepelné ztráty, vybrali nevhodné topidlo, které připojili na komín, a teď jim to buď hoří velmi špatně, komín se ucpává nebo naopak hrozí požár,“ varuje kominík a dodává, že spotřebič a komín k sobě musí pasovat a výběr topidla se rozhodně vyplatí prokonzultovat s odborníky.

Nekvalitní pelety proděraví komín

Kominík Luboš Petříček

Peletové kotle jsou novinkou, která podle kominíka Petříčka ještě potřebuje doladit. „Na trhu je mnoho výrobců pelet a ne všechny výrobky jsou kvalitní. Určitě vybírejte ty áčkové, tedy čistě slisovanou dřevní hmotu. Emise jsou nízké, je to ekologické. Takový výběr je v pořádku,“ radí Luboš Petříček a dodává:

„V poslední době pozorujeme nekvalitní béčkové pelety. Do nich se přidává biologický odpad včetně řepky. Ta se na poli chemicky ošetřuje, včetně příměsi hořčíku. A právě ten dělá neplechu v komíně. Teplota spalin při topení peletami je velmi nízká. Nedosahuje ani sta stupňů Celsia. Přes komín vám v podstatě začne ten hořčík téct a oslabuje nerezovou vložku. Během pár let do ní udělá dírky jako od šicího stroje. Vyřešil by to keramický komín, ale tam zase nevyhovuje legislativa. Takže rozhodně nešetřit na kvalitě, až se vychytají chyby, bude topení peletami dobrou alternativou,“ uzavírá kominík Luboš Petříček.

Jak správně topit pevnými palivy, aby to bylo efektivní? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související