Bylo by nefér je odložit, necháváme si je, říká o starých služebních psech policejní psovod

28. duben 2022

Jak se trénují služební psi na vyhledávání výbušnin? Policejní psovod Jaroslav Vyhnal se ke své práci i manželce dostal právě díky psům. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Jaroslav Vyhnal má doma pět psů. Díky čtyřnohým kamarádům si našel manželku i práci u púolicie. Zkušenosti s výcvikem psů má například i z Německa a Ameriky. Co obnáší povolání policejního psovoda se ho ptala Veronika Hájková.

Výcvik psů, kteří hledají ztracené osoby nebo různé nebezpečné předměty, je složitý. Všechno je založeno na jejich čenichu a čichu. Jak to funguje, vysvětluje Jaroslav následovně: „Pes hledá pach té určité věci, kterou potřebujeme, aby našel. Každá věc má svůj pach a jeho molekuly vylučuje do okolí. Největší koncentrace těch molekul je u té věci.“ Dál od předmětu jeho pach slábne. 

Nejčastějším služebním plemenem je německý ovčák, kterému se u nás říká také vlčák, za ním následuje belgický ovčák. A co se s pejskem stane, když zestárne a jde do důchodu? „Devadesát devět procent z nich zůstává u svého psovoda,“ říká Jaroslav, „Bylo by to nefér, když pes doslouží, ho odložit jako nějakou věc.“

Zajímá vás víc? Jaká další plemena policie používá? a k čemu všemu slouží? Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio

Související