Být striptérkou není nic špatného a ukazovat svoje tělo nedělá člověka horším. Čus hadus

20. listopad 2023

Marn, oblečená v nahotě je absolventský film režisérky Karolíny Brabcové, která v něm přibližuje život kamarádky Martiny, striptýzové tanečnice a filmařky studující střih na FAMU. „Jsem ráda, že dělám strip. Nevznikají z toho kamerové záznamy. Karly film je výjimka,“ popisuje Martina jedinečnost performance, kterou se živí a dotuje svou vlastní tvorbu.

Politicko spirituální film natočený na mobil čeká po premiéře na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě na svůj další distribuční osud. Film se natáčel přibližně a průběžně 3 roky, je plný archivních materiálů. Protože jedním z motivů je striptýz, neobejde se bez kontroverzí. „Sex prodává, ale není to hlavní téma dokumentu, nebála bych se, že je to to jediný, co si z toho filmu divák odnese,“ uvažuje Karolína Brabcová.

Čtěte také

Martina je ale taky filmařka, pro kterou nebylo původně úplně souhlasit s natáčením. „Je to Karolíny film, nechtěla jsem do něj kecat, stejně jako bych nechtěla, aby mě někdo kecal do filmu,“ říká na téma režie a role protagonistky. Sama se věnuje erotickým motivům ve svých hraných filmech, které jsou zásadně na analog a z jejichž rukopisu jsou Martiny zkušenosti znát. „Se mnou je film a strip spojenej, jde to ruku v ruce, i ve svých filmech používám svoje kolegyně a objevuje se tam sex a nahota,“ dodává Martina a odkazuje ke svým filmům s hady i pozdravem na rozloučenou „Čus hadus“.

Snímek může být i sondou do životních podmínek mladých lidí obecně. „Ačkoliv se se tomu tolik nevěnovala, s odstupem teď vidím, že to z toho filmu leze, ráda bych v natáčení pokračovala a věnovala se takovým tématům,“ přiznává Karolína.

Jaké reakce zaznamenaly filmařky na premiéře v Jihlavě a co na Martiny brigádu říkají rodiče? Poslechněte si celý díl podcastu Vlna.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.