Čápi v Pohledu na Havlíčkobrodsku se na jaře vrátí do nového hnízda

6. prosinec 2023 06:30

Čápi bílí, kteří pravidelně přilétají do Pohledu na Havlíčkobrodsku, se na jaře vrátí do nového. Nejen že budou mít opravené hnízdo, ale dělníci postupně modernizují i komín, na kterém sídlí.

Opravovaný komín v Pohledu

Ve zhruba sto padesát let staré stavbě se držela vlhkost a poškozené jsou i části zdiva. Právě hlavně kvůli čápům teď nechává obec komín opravit. „Nahoře, když to ucpalo hnízdo, tak ten komín nevětral. Tam bylo teplo, srážela se tam voda. Vodu jsme našli i tady dole. Pak jsme zjistili, že zhruba do těch třech metrů to bylo zasypané z doby, kdy se komín ubourával,“ ukazuje starosta Milan Klement za KDU-ČSL.

Před dvaceti lety hrozila úplná likvidace komína společně s budovou lihovaru. Nakonec se ho tenkrát zastupitelé rozhodli jej jen zkrátit z 28 metrů na 19.

„Do března musíme udělat minimálně hnízdo, potom podle počasí vyspravíme spáry, natřou se obruče, komín se očistí a bude dalších 20 až 30 let fungovat a s ním i ti čápi,“ věří starosta.

V Pohledu už obec jednou čápům přizpůsobovali. Vedení vysokého napětí přesunuli do země, aby čápi měli lepší vzletovou plochu.

Spustit audio