Čaputovou dotlačily do kouta a vyčerpaly útoky na sociálních sítích, proto odchází, tvrdí bývalý poslanec Mikloško

23. červen 2023

Zuzana Čaputová nebude usilovat o další funkční období v roli slovenské prezidentky. Sama říká, že neměla dost sil. Chce ale ještě jmenovat příští vládu, která koncem září vzejde z předčasných parlamentních voleb. Jaké má slovenská hlava státu pro své rozhodnutí důvody a jsou pochopitelné?

„Zuzaninu rozhodnutí plně rozumím. Především poslední dva měsíce pro ni byly velmi nepříjemné, nejen kvůli smyšleným útokům opozice, ale chápu její důvody i v širším kontextu,“ uvádí v Pro a proti polistopadový ministr kultury a přítel Čaputové Ladislav Snopko.

Čtěte také

Bývalý předseda Slovenské národní rady František Mikloško prý lidsky chápe důvody prezidentky o úřad znovu neusilovat. „Předpokládám, že se otevře ale diskuse mnohem širšího záběru, tedy o celospolečenské atmosféře v zemi.“

„Hovoří se o obrovském nátlaku na paní prezidentku a její dcery ze strany nenávistných lidí. Ale další problém je, že po jejím zvolení se kolem ní vytvořil mýtus slovenského Havla. Čaputovou demokratický svět tlačil do pozice, která jí nebyla vlastní a kterou není lehké unést,“ dodává Mikloško.

Snopko ale považuje přirovnání Čaputové k Václavu Havlovi za odpovídající. „Jsou mezi nimi samozřejmě rozdíly, ale jsou to lidé ze stejného světa: hloubavého, vnímavého, chtějí hledat řešení a nevyžívají se ve sporech.“

Svět se na ni vykašlal

„Myslím si, že základní vliv na její odchod z vysoké politiky měla skutečnost, že svět, do kterého patřila, a tedy i my, se na ni vykašlal. Neprotestovali jsme proti urážkám na její adresu, jak bychom měli, a to nejen proto, že někdo ubližuje ženě, ale že se někdo chová neslušně a vulgárně. To je velmi vysilující,“ vysvětluje Snopko.

Čtěte také

Mikloško vzpomíná, jak on byl jako aktivní polistopadový politik často terčem útoků. „Skoro jsme nemohli ani chodit po ulici. Co by pro nás znamenalo, kdyby se mě někdo veřejně zastal? Téměř nic.“

Čaputová ale neodchází, upozorňuje bývalý ministr. „Nebude prezidentka, ale zůstává symbolem slušnosti, snášenlivosti a lidskosti. Proto je její význam rovnocenný Havlovi. U něj nebylo důležité, že byl prezidentem, ale že byl Havlem. A to samé platí pro Čaputovou,“ věří Ladislav Snopko.

„Dnes hrají obrovskou roli sociální sítě a ty nakonec Zuzanu Čaputovou dotlačily do kouta a začaly ji ničit. Byly to právě sítě, na kterých ji různí politici osočovali, že je zrádkyně a tak dále, takže nakonec odešla,“ odhaduje příčiny rozhodnutí současné slovenské hlavy státu František Mikloško.

Poslechněte si celou diskusi v audiozáznamu. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , oci
Spustit audio

Související