Čas na řepánky. Pracovnice polabského muzea na Gastrofestivalu ukazují pečivo, které patří podzimu
Výstaviště v Lysé nad Labem provoněl guláš i sladké palačinky. Kromě už 49. ročníku výstavy Zemědělec se tam koná Gastrofestival, který chce představit to nejlepší ze středočeských kuchyní.
Pečivo, guláš, utopenci nebo sladké speciality. To všechno nabízí k ochutnání letošní ročník středočeského Gastrofestivalu, na kterém se v Lysé nad Labem představují nejen regionální výrobci potravin, ale také studenti jedenácti odborných škol.
"Naše specialita je perníkový závin s mandlemi nebo ořechy," řekla Helena Nováková.
Studenti kladenské školy vsadili na zabíjačkové speciality. "Máme tady jelítka, jiterničky a třeba i vepřový guláš. K tomu se hodí i české koláče," popsala nabídku učitelka odborného výcviku SOU Kladno.
Typické pečivo Polabí přichystali na Gastrofestival pracovníci Polabského národopisného muzea z Přerova nad Labem. "Tím nejtypičtějším jsou řepánky, které se dělaly právě v tomto období, kdy se sklízí cukrová řepa," vysvětlil ředitel muzea Jiří Vinduška. Nechyběly ani preclíky, boží milosti, litý perník a povidlové buchty.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Ukrajinci na útok Ruska v Charkovské oblasti připraveni nebyli, i když tvrdí opak, říká generál
-
Čeští hokejisté podlehli Švýcarsku 1:2 v samostatných nájezdech. Vítězný gól vstřelil Kurashev
-
Ručně opravujeme chyby, komentuje ředitel Cermatu Krejčí komplikace s výsledky přijímacích zkoušek
-
‚Zakusili jsme téměř dno.‘ Martínek byl na první pohled zdravé miminko, pak začaly komplikace