Část lékařů na Vysočině stáhla po příslibu premiéra výpověď z dobrovolných přesčasů. Nemocnice hledají cestu, jak se vrátit k běžnému režimu

1. prosinec 2023 11:31

Od 1. prosince nechtěla část lékařů v některých nemocnicích sloužit přesčasy. Důvodem byl protest proti podle nich nadměrné pracovní zátěži. Včera odpoledne se nakonec lékaři dohodli s premiérem na zvýšení platů a mezd. Dohodu by měli podepsat v pondělí.

Na Vysočině výpověď z dobrovolných přesčasů podalo více než 340 lékařů. V jihlavské nemocnici to byla skoro polovina doktorů, kteří v zařízení pracují. Je to nejvyšší podíl v kraji. Druhý největší podíl výpovědí byl v Nemocnici Třebíč.

„Dnešní den vypadá jako každý jiný den, včera mi na základě informací z médií volali někteří kolegové, že by za této situace byli ochotní pokračovat v normálním režimu práce, to znamená s využitím práce přesčas,“ informoval ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev.

Jednotliví lékaři mají sdělit své stanovisko svým primářům. Ti potom zváží, který režim pro dnešek a víkend zvolí. „Bude to ale záležet oddělení od oddělení, jak lidé věří příslibu předsedy vlády, protože žádná konkrétní dohoda představena nebyla,“ pokračuje Lukáš Velev.

Dohodu lékařů s premiérem přivítal i hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek z ODS. „Pokud skutečně mladá generace lékařů bude chtít svůj pracovní režim sladit s osobním životem, tak bude potřeba hledat systémové řešení,“ upozornil.

autoři: František Jirků , hoch
Spustit audio

Související