Část lékařů v Městské nemocnici Ostrava zatím výpovědi z přesčasů nestáhne

9. prosinec 2023 08:20

Nemocnice v Moravskoslezském kraji očekávají, že lékaři v pondělí stáhnou své výpovědi z přesčasů. Hromadné odmítání sloužení přesčasové práce má ukončit dohoda, kterou v pátek podepsali zástupci lékařů, ministerstva zdravotnictví a všeobecné zdravotní pojišťovny. V ní se všechny strany dohodly na zvýšení platů. Kardiologové z Městské nemocnice v Ostravě ale zatím výpovědi stahovat nechtějí. Argumentují, že jim nešlo o navyšování platů, ale o změnu v přesčasové práci.

„My tady na kardiologii v Městské nemocnici Ostrava tento prosinec přesčasy vůbec nesloužíme,“ říká mladý kardiolog Jan Alexander Mohr, podle kterého se tak rozhodli všichni lékaři kardiologie. Své výpovědi z přesčasů do konce měsíce nestáhnou. Nelíbí se jim totiž, že se dohoda dotkla jen výše platů.

Na směnách se zatím budou navzájem suplovat. „Pracujeme v třísměnném provozu, to znamená, nějaké množství lékařů přijde na ranní směnu, dva lékaři přijdou na odpolední směnu a jeden lékař přichází na směnu noční,“ dodává Mohr.

Čtěte také

V lednu, tedy od nového roku, může lékařům zaměstnavatel, tedy městská nemocnice, znovu přesčasy nařídit. Svým rozhodnutím ale podle Jana Alexandera Mohra chtějí dokázat, že hlavním důvodem výpovědí byla snaha o změnu přesčasové práce.

„Pan předseda Kubek i pan ministr Válek to komunikovali tak, že lékaři přestávají nesloužit přesčasy, protože jsme se přeci dohodli, ale tak to opravdu není. My se teď snažíme o to, aby se nám podařilo získat více volna po těch službách, aby ty přesčasy nebyly takto markantní,“ vysvětluje kardiolog Mohr.

V městské nemocnici zatím výpovědi z přesčasů stálo 20 lékařů ze 136. Viceprezident lékařské komody Jan Přáda v pátek lékaře vyzval, aby své výpovědi stáhli. Nemocnice podle mluvčí Andrey Vojkovské očekává, že k tomu na ostatních oddělení dojde. „Předpokládáme, že v příštím týdnu dojde ke stažení zbývajících výpovědí a my budeme schopni obnovit plnohodnotný provoz nemocnice,“ uvedla mluvčí. Zatím je v nemocnici stále omezený provoz některých ambulancí a odkládané jsou i plánované operace.

Stažení výpovědí z přesčasů pak v příštím týdnu předpokládají i další nemocnice v kraji. Ve fakultní nemocnici to zatím udělalo 12 lékařů z 233.

Spustit audio