Čech, Němec, Američan a ovce. I tak vypadá začátek nano-revoluce v kardiologii

6. únor 2021

V pražské Nemocnici Na Homolce na přelomu roku lékaři jako první v Evropské unii implantovali pacientovi novou generaci bezdrátového kardiostimulátoru – menšího než slabší tužková baterie. Ještě předtím, než ho voperovali do srdce člověku, vyzkoušeli si lékaři celý zákrok na ovci, a to v experimentálním pracovišti Fyziologického ústavu Univerzity Karlovy. Pod ruce se jim tam dívali i mezinárodní experti a reportér Matěj Skalický.

Čech, Němec, Američan a ovce se sejdou na operačním sále… To není začátek vtipu, ale evropské premiéry dalšího z výjimečných pokroků v kardiologii.

Z nohy až do srdce

Nano-kardiostimulátor je menší než malá tužková baterie

„Celou implantaci kontroluju pomocí dvou parametrů – rentgenem a díváme se i na EKG křivku,“ popisuje Petr Neužil, primář kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce. V ruce má speciální prut – katetr, který pomocí dlouhých trubiček zavede skrze tříslo až do srdce.

„Zavádíme ho stehenní žilou a pak pokračujeme dolní dutou žilou,“ popisuje cestu, kterou lékaři tímto dlouhým prutem dopravují do srdce velmi cenné zboží – speciální nano-stimulátor nové generace.

„Nové je na něm prakticky všechno – u kapsle je nová šroubovice, nová baterie i fixační element, který drží drátky spojující vodicí katetr s kardiostimulátorem,“ upřesňuje Petr Neužil.

Jak šroubuje kardiolog?

V srdci lékaři bezdrátový kardiostimulátor zašroubují do tkáně pomocí pádel a tlačítek na katetru. Orientují se jen podle rentgenu. „Rotace musí být jeden a půl otočky,“ popisuje kardiolog, zatímco opatrně dokončuje zákrok.

Jakmile je nano-stimulátor na svém místě, je třeba ještě zkontrolovat, že funguje, a pak se musí prut opět vyndat stejnou cestou skrze dutou žílu ven z těla. Na displeji přitom operatér kontroluje, že kardiostimulátor zůstává v tkáni přesně v pozici, v jaké ho do ní před chvílí implantoval.

Lidskému pacientovi implantoval Petr Neužil novou generaci bezdrátového kardiostimulátoru v pražské Nemocnici Na Homolce na přelomu roku. Podívejte se na fotografie, které reportér Matěj Skalický pořídil během zákroku.

autoři: Matěj Skalický , and
Spustit audio

Související