Cenu města České Budějovice dostal Václav Študlar za záchranu Solnice

17. září 2019 10:33

Projekt záchrany Solnice na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích ocenila porota při udělování letošní ceny města. Památkově chráněný dům z roku 1531 patří mezi nejcennější objekty v historickém centru a jeho obnova aspiruje i na ocenění v odborné celostátní soutěži Stavba roku 2019.

„Je to objekt v nejstarší části města, památkově chráněný, o to větší obdiv si zaslouží odvaha toho, kdo se do toho pustil a s jakým výsledkem to dopadlo,“ řekl při slavnostním vyhlášení primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda.

„Za mnohé hovoří i nominace na Stavbu roku 2019, takže je zcela přirozené, že projekt ocenilo také město. Není tady za minulé období lépe provedená stavba než tato a my jsme velice rádi, že pan Študlar se do toho takhle pustil,“ dodal primátor.

Čerstvý držitel ocenění Václav Študlar přiznal, že před zahájením rekonstrukce netušil, co všechno ho v následujících měsících čeká. „Na začátku jsme nevěděli, do čeho jdeme. Projekt nebyl jednoduchý, ale všechny nás moc těšil. Vytvořil se tým lidí, kteří se na tom podíleli s obrovskou láskou a nadšením, a bez toho by se to nedalo zvládnout,“ komentoval.

Gotická budova Solnice byla postavena v roce 1531. Nejdříve sloužila jako sýpka, později v ní byl sklad soli nebo zbraní. Nikdy v ní neproběhly žádné větší stavební úpravy. K zásadní, ale zároveň velmi citlivé rekonstrukci došlo až nyní.

Čtěte také

„Nejnáročnější bylo se chovat k budově tak, aby i při začleňování nových technologií zůstal její původní charakter a bylo kdykoli možné ji používat jakýmkoli jiným způsobem. To znamená, aby naše práce nezanechala žádné stopy na budově vlastní,“ doplnil Václav Študlar.

To, že se při rekonstrukci Solnice postupovalo s velkým respektem a úctou k historickým hodnotám, který tento objekt představuje, potvrzují i památkáři.

Projekt záchrany této gotické stavby se teď utká o titul v soutěži Stavba roku 2019, kde je mezi nominacemi i rekonstrukce historické budovy Národního muzea v Praze nebo arcibiskupského zámku a zahrad v Dolních Břežanech. Vyhlášení cen se uskuteční 21. října v pražské Betlémské kapli.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související