Česká tvorba je na festivalu zastoupená mimořádně silně, těší se ředitel festivalu v Karlových Varech Karel Och

1. červenec 2022

V Karlových Varech začíná 56. ročník Mezinárodního filmového festivalu. Po covidovém výkyvu se vrací i obvyklý počet uváděných snímků, konkrétně na 170 hraných a dokumentárních filmů. V programu je letos zařazeno více filmových komedií. „Chtěli jsme nabídnout našim divákům po těch několika traumatizujících letech trošku rozptýlení a pobavení. Ne na úkor kvality filmu samozřejmě,“ usmívá se ředitel festivalu Karel Och.

Letošní ročník otevře italský snímek Superhrdinové. Romantické drama vypráví o mladém páru, který po několika letech řeší vztahovou krizi. Aby ji partneři zvládli, musí projevit až nadlidskou sílu.

Čtěte také

Tou disponuje také herec Liev Schreiber ve snímku X-Men Original, který dorazí na karlovarskou filmovou přehlídku jako host. Po červeném koberci se projde i další hollywoodský herec Jeffery Rush – na festivalu převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Jeho roli geniálního, ale šíleného klavíristy připomenou ve snímku Záře.

Další hvězdou bude Benicio del Toro, který převezme cenu prezidenta festivalu na slavnostním zakončení 9. července. Festivalový program nabídne s hercem například snímek Traffic – nadvláda gangů, kde ztvárnil zkorumpovaného policistu z americko-mexické hranice. Za tuto vedlejší roli dostal také Oscara.

Pocta velikánům

Pocty se dostane také českému herci Bolku Polívkovi, který od prezidenta přehlídky Jiřího Bartošky dostane Křišťálový glóbus.

„Důvodů je obrovská spousta, zkráceně: držitel dvou Českých lvů, sedm nominací na Českého lva, žánrově rozkročený od Pelíšků až po Zapomenuté světlo. Spolupráce s režisérkou Chytilovou, natočili spolu pět titulů a on se podílel i jako spoluautor scénářů. To jsou všechno věci, které v podstatě rozhodly o tom, že ve své generaci je to velká osobnost‚“ vypočítává Bartoška.

Pořadatelé si výstavou a italským filmem Silnice připomenou i nedávno zesnulou Evu Zaoralovou. Ta byla dlouholetou uměleckou ředitelkou karlovarského festivalu a zmiňovaný snímek pro české diváky také přeložila.

Sedm premiér

„Česká tvorba je na festivalu letos zastoupená mimořádně silně. Máme tam dva nádherné filmy - dobové drama Beaty Parkanové Slovo s fantastickým Martinem Fingerem v hlavní roli a debut polského tvůrce usazeného v Čechách Tomasze Wińského Hranice lásky, na kterém se nejen herecky, ale i scenáristicky podílela Hanka Vagnerová,“ nabízí své dva tipy Karel Och.

Celkově Karlovy Vary uvidí sedm českých premiér. Kromě zmiňovaných dvou snímků ještě filmy A pak přišla láska..., Banger, PSH Nekonečný příběh, Velká premiéra a Zkouška umění.

Kontroverzní rozhodnutí

Rozruch vzbudilo zařazení ruského filmu Kapitán Volkonogov uprchl, proti kterému protestoval ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis. Podle kritiků film vznikl s ruskou státní podporou a jeho tvůrci se podíleli na propagandistických filmech. Zařadit film do programu je podle velvyslance nehumánní.

Čtěte také

„Film jsme zařadili do programu na podzim loňského roku. Odehrává se v roce 1938 a je to přímá obžaloba režimu, který vede jeden šílený jedinec. Velmi intenzivním způsobem komentuje i to, co se děje v současném Rusku. I to, že jeden člověk dokáže zmanipulovat davy," vysvětluje rozhodnutí organizátorů Karel Och.

Rozhodli jsme se stát si za svým, protože ten film za to nemůže. Tvorba žije vlastním životem. Rozhodně jsme nechtěli film stahovat,“ dodává. Vedení festivalu nechce bojkotovat ruskou tvorbu obecně a odmítá tvrzení, že by promítání zmíněného filmu odvádělo pozornost mezinárodního společenství od válečných zločinů páchaných na Ukrajině.

autoři: Jiří Chum , vma
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.