České Beverly Hills, pestré fasády, ale i projekty renomovaných tvůrců. Začíná Den architektury zaměřený na stavby po roce 1989

1. říjen 2019

Přes tři sta akcí – procházek a cyklovyjížděk, diskusí i projekcí – připravili organizátoři devátého Dne architektury. Jsou zdarma a poukážou zejména na to, co se v České republice po revoluci v architektuře (ne)povedlo.

Když před devíti lety slavil architektonický spolek Kruh desáté narozeniny, oslovil spřátelené odborníky, aby se z Prahy na nějakou dobu vrátili do svých rodných měst a provedli místní občany po zajímavých místech. Tak se zrodil festival Den architektury, který se letos koná od 1. do 7. října napříč celou republikou, ale i na Slovensku.

Zájemcům otevře místa, která bývají běžně zavřená. V Praze je to třeba veleslavínský zámeček nebo budova takzvaného skleňáku v Dejvicích. Zaměří se hlavně na stavby a jevy, které jsou – až už v dobrém, nebo ve zlém – typické pro urbanismus a architekturu porevoluční doby.

Den architektury | výstaviště Louny

 Z barevných fasád není architektům veselo

V plánu jsou například dvě procházky po pražských zaniklých rockových klubech, z nichž jednu povede spolupracovník ArtCafé, hudební publicista Michal Pařízek, anebo výlet zaměřený na někdejší pasáže a průchody. „V devadesátých letech byla Praha mnohem prostupnější, co se dvorů a pasáží týče. Dnes je už kvůli soukromému vlastnictví všechno uzamčené. Přišli jsme tak o něco, co bylo součástí tuzemské architektury,“ říká v ArtCafé organizátorka a členka spolku Kruh Marcela Steinbachová.

Den architektury | pasáže

Výlet po Nebušicích, okrajové rezidenční čtvrti Prahy, představí výplod estetiky devadesátých let. Ve Frýdku Místku se zase zaměří na fasády, jež hýří všemi barvami. Právě divoké zateplování budov bez přizvání architektů je podle architektky a ředitelky Dne Architektury Marcely Steinbachové též jedním z nešvarů někdejší doby.

Prostor kolem zlínského mrakodrapu ožívá

Prohlídky památníku Tomáše Bati nebo českého EXPO pavilonu autorů Chybík + Krištof si nachystal Zlín. Další host ArtCafé, kurátorka Ladislava Horňáková, zájemce provede jak aktuální výstavou Změny a vize industriální architektury ve Zlíně 1989–2019, tak Baťovským areálem, kterého se detailní výstava zejména týká. Z dříve uzavřených prostor okolo mrakodrapu číslo 21 se totiž v posledních letech stala živá zóna s kancelářemi, kavárnami a restauracemi.

Den architektury | Zlín památník Tomáše Bati

Co dalšího nabídne Den architektury ve Zlíně i dalších městech a jaké mají organizátoři pro diváky nachystané filmy? Poslechněte si celé ArtCafé s Marcelou Steinbachovou, Ladislavou Horňákovou a Martinou Freitagovou. Hudbu, inspirovanou nadcházejícím koncertem skupiny New Order, vybíral Michal Pařízek.

Spustit audio

Související