Česko hledá cestu, jak nastartovat hospodářský růst. „Musíme investovat do inovací a vychovávat specialisty,“ říká ekonom

2. listopad 2023

I přes současný útlum ekonomiky se v Česku stále investuje. Momentálně se hraje o dvě velké investice – gigafactory u Plzně a o dostavbu Dukovan. Může to stagnující české ekonomice vytrhnout pomyslný trn z paty? Je cesta velkých zahraničních investic možným řešením našeho nízkého hospodářského růstu, nebo potřebujeme najít jiný způsob, jak z pokračující stagnace vystoupit?

Ministerstvo průmyslu tento týden vydalo územní rozhodnutí Českým energetickým závodům, že v lokalitě Dukovan mohou postavit až dva nové bloky jaderné elektrárny. Zároveň skončil termín pro podání cenových nabídek nového jaderného bloku, který by měl být dokončen do roku 2036.

Finální nabídku podali severoamerická společnost Westinghouse, korejská KHNP a francouzská EDF. Současně se zintenzivnila jednání o tom, jestli u Plzně německý koncern Volkswagen postaví novou obří továrnu gigafactory na baterie do elektromobilů, o kterou česká vláda velmi stojí.

Čtěte také

Získání investice nebude podle Vladimíra Rybeckého z autoweek.cz jednoduché – máme silnou konkurenci. Zároveň si není jist, zda je pro nás gigafactory ideální příležitostí. „Česká republika potřebuje investice do jiných projektů, než je jednoduchá montážní továrna.“

Petr Knap z Ernst & Young považuje získání investice pro Česko za zásadní. „Jiné investice, které hledají své místo do budoucna, se dívají, jestli je země na mapě budoucí elektromobility, a proto si myslím, že by další aktivity v tomto dodavatelském řetězci měly větší šanci se rychleji v Česku rozvíjet. Jde o automatizovanou chemickou provozovnu.“

Investice jako vzpruha? 

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny tvrdí, že tuzemská ekonomika není schopna dohánět vyspělejší ekonomiky již od finanční krize z roku 2008. „Zároveň jsme jediná ekonomika z Evropské unie, která se ještě nedostala na předcovidovou úroveň.“ 

Čtěte také

„Důvody jsou inflace, pokles spotřeby domácností a investice, které jsou pod úrovní z konce roku 2019. Jsme na tom o něco líp než průměr Eurozóny, kde to jsou čtyři procenta. Vládní rétorika, že budeme investovat, je pěkná věc, ale výsledky bohužel nevidíme,“ dodává.

„Česká ekonomika je neuvěřitelně energeticky náročná, spotřebu energie na jednotku HDP máme dvojnásobnou ve srovnání s Dánskem a o 50 % vyšší než v Německu. Dostatek levné a dostupné energie je pro českou ekonomiku naprosto klíčový. Potřebujeme výrazně investovat nejen do úspornosti české ekonomiky, ale zároveň do energetických zdrojů,“ říká.

„Nečekejme, že samotné postavení několika bloků jaderné elektrárny nás vystřelí nahoru, ale je to nutná podmínka – bez toho nebudeme schopni růst. Potřebujeme strategii, musíme investovat do inovací a zároveň vychovávat specialisty, abychom byli schopni naši znalost a dovednost stavět jadernou energetiku exportovat a zároveň tento plán exekvovat, čehož nejsme schopni.“

Tuzemští vs. zahraniční investoři

Čtěte také

Navrátil poukazuje na tlaky z 90. let na přilákání zahraničních investic. „Nyní jsme v situaci, kdy je téměř polovina firem ovládána vlastníky, kvůli čemuž každý rok odtéká šest až osm procent hrubého domácího produktu ve formě dividend, což je obrovské množství,“ tvrdí.

„V porovnání se státy EU jsme na 21. místě v rámci vhodných podnikatelských prostředí. Na milion obyvatel máme jen 150 start-upů, Rakousko má dvojnásobek a Estonsko 1 100. Místnímu podnikání chybí podmínky, aby byly firmy zakládány snadno a nebály se investovat a také správný mindset – to, jak přemýšlíme.

Příliš si nevěříme, že jsme schopni vyrůst. Jsme naučeni nedělat chyby, bez čehož se podnikání neobejde, stejně jako bez přinášení nových nápadů,“ uzavírá.

Více podrobností o evropských investicích, stoupání mezd, měnové politice a snížení sazeb si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

autoři: Naďa Bělovská , vsvo
Spustit audio

Související