Česko nejspíš bude mít nový národní park. Co se změní pro návštěvníky Křivoklátska?

Ze 102 kilometrů čtverečních Křivoklátska se zřejmě stane národní park. Ministerstvo životního prostředí v pondělí oznámilo, že brzy zahájí proces jeho vyhlašování. Půjde o 16 procent současné chráněné krajinné oblasti. Konečné slovo bude mít sněmovna. Co vyhlášení parku znamená pro místní a pro turisty?

Na území budoucího národního parku žijí desítky ohrožených rostlin a živočichů, třeba mlok skvrnitý nebo luňák červený, z rostlin například tis červený nebo mochna bílá.

Logo

„Jde o nesmírně přírodovědně hodnotné území, které ochránci přírody dlouhodobě vyhodnocují jako jedno z nejcennějších v České republice. Úvahy o možnosti zřízení parku probíhají minimálně deset patnáct let,“ vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny.

Status chráněné krajinné oblasti podle Pelce nezajišťuje dostatečnou ucelenou péči o toto území. Kromě zvýšené ochrany přírody a krajiny by vyhlášení národního parku umožnilo i efektivnější management. Správa stávající CHKO totiž spadá pod několik různých hospodářů, zatímco národní park řídí jeden subjekt – Správa NP.

Houbaři, nebojte se

„Dobře založený národní park znamená nejen šanci pro lepší ochranu přírody, ale i šanci pro lepší regionální rozvoj, ať už ekonomický, nebo sociální,“ zdůrazňuje a vyvrací obavy, že zpřísněná ochrana přírody bude znamenat omezení pro zájemce o návštěvu křivoklátských lesů.

„Vznik národního parku nemá v žádném případě bezprostřední vliv na omezení pohybu veřejnosti, ať už místních, nebo turistů. Takzvaná klidová území, kde je dovoleno pohybovat se pouze po značených trasách, jsou vymezována v součinnosti správy parku a místních obcí, musí to být v dohodě,“ ujišťuje František Pelc.

Čtěte také

Sedmdesát nebo osmdesát procent plochy nového národního parku zůstane zcela volně přístupných a houbaři se tedy nemusí bát, že přijdou o svá oblíbená místa.

Příroda táhne park nepark

Pelc vyvrací i obavy obyvatel Karlovy Vsi, jediné obce, která se ve vytyčeném území nachází, že by vyhlášení národního parku přivedlo do oblasti ještě více turistů.

Zájem lidí o přírodu a turistiku roste všude, bez ohledu na to, jestli jde o chráněnou krajinnou oblast, nebo národní park, tvrdí. Centralizace řízení by podle něj navíc měla znamenat zjednodušení administrativních procesů například v případě udělování nejrůznějších lokálních povolení.

Podaří se britskému premiérovi Johnsonovi uniknout z večírkové aféry? A jak menší firmy zvládají časté absence zaměstnanců kvůli karanténě nebo izolaci? Poslechněte si celou odpolední publicistiku s Věrou Štechrovou.

Hosty Věry Štechrové v Odpolední publicistice byli:

  • František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny,
  • Jan Jůn, spolupracovník Českého rozhlasu ve Velké Británii,
  • Josef Jaroš, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

 

autoři: Věra Štechrová , and
Spustit audio

Související