Československo nerozdělila ekonomika, ale neshody a ega dvou lídrů, ohlíží se ekonom Richard Hindls

26. srpen 2021

26. srpna 1992 se ve vile Tugendhat dělilo Československo. U kulatého stolu lídři dvou vítězných stran Vladimír Mečiar a Václav Klaus podepsali smlouvu o rozdělení federace. Kdo na rozluce vydělal a jak vnímáme své sousedy dnes?

Byla to samozřejmě překotná doba. Spousta států jako třeba Jugoslávie nebo Sovětský svaz se tehdy rozpadla. Vůle osvobodit se ve všech směrech byla velmi silná. A nakonec zavládla i u nás, říká v pořadu Jak to vidí... ekonom a rektor VŠE v Praze Richard Hindls.

Přestože probíhala jednání, vůle k dohodě se nenašla. Byly tady dvě silné strany, které nakonec nenašly shodu na společném řešení. Přes obrovskou historickou zkušenost a jazykovou blízkost se dvě země rozešly.

Hektická doba

Symbolem rozdělení Československa je podle Richarda Hindlse více než co jiného sama hektická doba 90. let. Dneska by ta věc probíhala asi úplně jinak. Troufám si říci, že by se to dneska možná ani nestalo.

Zajímavé na tom podle Richarda Hindlse je, že i když se země rozdělily, dnes jsou zase spojeny, i když na jiném principu – v rámci Evropské unie, Visegrádské čtyřky nebo vzájemného prorůstání podniků.

„Slovensko je pořád náš největší obchodní partner, spousta z nás tam stále má přátele a rodiny. Pořád si myslím, že Slovensko vnímáme jako takovou sesterskou zemi.

Dvě silná ega

Podle Richarda Hindlse nebyly ekonomické důvody tím hlavním, co zapříčinilo rozpad federace. Určitě tady ekonomické důvody byly, ale nebyly primární. Primární věc byla nedohoda dvou lídrů najít nějakou shodu na společném vládnutí.

Čtěte také

Je pravda, že česká ekonomika byla vždy výrazně silnější, na Slovensku třeba chyběla finální výroba. Ale neexistuje země, kde by byly všechny regiony stejně vyspělé," upozorňuje host Dvojky.

Lze tedy vůbec říct, kdo na rozdělení Československo vydělal? U řady lidí převládne v této otázce nacionální aspekt, u jiných lidí hraje roli emocionální stránka. Slováci zřejmě vnímají pocit samostatnosti, ale nelze asi říct, kdo vydělal. Dnes je jiná situace. Evropa už není taková, jako bývala, a z dnešního pohledu tvoříme v rámci Evropy silný východní blok, uzavírá Richard Hindls.

Další témata rozhovoru: cena afghánské mise a další výdaje Severoatlantické aliance; kosmický byznys; proočkovanost a malé tendence k zavírání ekonomiky.

Spustit audio

Související