Český rozhlas Pardubice vysílal ze zámecké kuchyně ve Slatiňanech

Pusťte si, jak jsme vařili a pekli v zámecké kuchyni!
Státní zámek Slatiňany se může pochlubit novinkou. Historická zámecká kamna se podařilo znovu poskládat podle starého vzoru a fungují nejen na pohled!
V přímém přenosu Českého rozhlasu Pardubice jsme je vyzkoušeli a upekli masopustní dobroty, které se servírovaly zámecké šlechtě.
Dohlédla na to etnografka Ilona Vojancová. Kamna jsme rozpálili pod dohledem kamnáře Zdeňka Augusty. Na správný postup vaření se soustředil tzv. Staromilec, vlastním jménem Vítězslav Ivičič, který sbírá staré nádobí a kuchařky, podle kterých vaří. Moderovali Jitka Slezáková a Miroslav Hruban.
Související
-
V zámecké kuchyni ve Slatiňanech se znovu rozžhaví plotny. Nevařilo se tam 80 let
Jak přilákat na zámek další návštěvníky? Nabídnout jim kousek pečeného masa nebo voňavý koláč. Na zámku ve Slatiňanech se chystají zprovoznit původní šlechtickou kuchyni.
-
Zámecký areál ve Slatiňanech se proměnil. Čím vás okouzlí jeho zahrada a expozice?
Slatiňanský zámek prošel největší rekonstrukcí za posledních 120 let. Na návštěvníky čeká spousta novinek, a to jak ve venkovním areálu, tak i v zámecké expozici.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.