Cesta „nejen“ do pravěku! Na člunu expedice Monoxylon IV. plujeme z ostrova Samos až na Peloponés

Z ostrova Samos na Peloponés s expedicí Monoxylon IV. Docent Radomír Tichý není hostem pořadu Na cestách poprvé. A asi ani naposledy. Protože jím iniciované plavby, které mají experimentální formou ověřovat životní cesty dávných obyvatel ostrovů a pevniny v regionu Středozemního moře jsou natolik zajímavé, že projekt Monoxylon IV asi nebude zdaleka poslední. 

Právě zážitky z letní plavby na dřevěném člunu, který je kopií neolitického plavidla, jsou hlavním tématem neonovějšího vydání pořadu Na cestách s Petrem Voldánem. 

A docenta Radomíra Tichého doplňoval svými pohledy na dobrodružství v sedmnácti etapách plavby i další člen posádky, student archeologie Filip Voříšek.

Na moře z vod Východočeského moře

Přehradní nádrž Rozkoš totiž posloužila už tradičně i tréninku a zkouškám plavidla pro čtvrté pokračování projektu Monoxylon.

Čtěte také

Vodní plocha u České Skalice sice neposkytuje tak dramatické povětrnostní podmínky, s jakými se potom posádky expedicí potýkají ve vlnách moře poblíž Řecka, ale leccos pádlařům může napovědět.

Pádlaři je mimochodem správné označení posádky člunu, která čítá dvacet mužů a ještě jednoho v roli kormidelníka. A od nováčka expedice Filipa Voříška se také dozvíte, jak trénoval na plavbu, která byla dlouhá dohromady 500 kilometrů.

Pádla z Kanady, loď z dubu od Opočna

Cestování na rozhlasových vlnách po vlnách mořských s expedicí Monoxylon IV vás zavede na skok i do Kanady. Proč zrovna odtud byla pádla (jedno přinesli hosté pořadu i na natáčení v areálu Univerzity Hradec Králové), to se dozvíte podrobněji ve vysílání. Tak jako detaily vzniku plavidla podle vzoru neolitického člunu, objeveného v jezeře Bracciano ve střední Itálii.

K plavbě se členy posádky Monoxylon IV. připraven

Teď vám odhalím jen to, že kmen tři stovky let starého dubu "přihrála" účastníkům experimentu ničivá vichřice. A "Král Mochova", pojmenovaný podle lesní obory u Opočna, se pak zrodil tvrdou a pečlivou prací především posádky člunu.

Proč? Protože obsidián

Zdá se vám podivná reakce na otázku, kterou jsem položil i hostům pořadu Na cestách?

Čtěte také

Když on mi i docent Radomír Tichý spolu se studentem Filipem Voříškem potvrdili, že jedním z důvodů, proč se snaží experimentální formou ověřit úvahy o způsobu života lidí kolem Středozemního moře, je zrovna onen druh skla sopečného původu. Nejkvalitnější je spojován hlavně s ostrovem Melos.

Ale vedle cest obsidiánu mezi ostrovy a pevninou dnešního Řecka před tisíci let mapují naši archeologové také migrační trasy zemědělců té doby a hlavně způsoby jejich přepravy po mořských vodách. Mimochodem, uslyšíte také, že obsidián, kdysi vhodný na hroty šípů, škrabky nebo nože, se nám hodí i v dnešní moderní době a využívá se na lékařské nástroje.

Vlny, vedro, vítr

To jsou faktory, které výrazně ovlivňují nejen naše dovolenkové pobyty u moře, ať už se vydáme na cestu ke kterémukoli z nich.

Čtěte také

Velikost vln v souvislosti s větry či bouřemi a vysoké teploty limitují i tak výjimečné plavby, jako je cesta na dřevěném člunu z ostrova Samos až k pobřeží Turecka na poloostrov Peloponés.

Jaké to byly hodiny ve skoro tří tunovém plavidle dlouhém 11 a půl metru, širokém metr dvacet? Co mají pádlaři při plavbě ve člunu s sebou a kde mají zbývající výbavu? Je taková plavba riskantní? I na to vám odpovíme společně s Radomírem Tichým a Filipem Voříškem v pořadu Na cestách.

Nejnáročnější Monoxylon

Při předchozích výpravách si prý experimentální archeolog Radomír Tichý a jeho tým ověřovaly postupy, vychytávali chyby. Zatím poslední plavbu pak označili moji hosté u mikrofonu pořadu Na cestách za nejnáročnější a nedobrodružnější.

Pokud se chcete hodinku plavit na mořských vlnách s námi, nalaďte si nás na vlnách rozhlasových na stanicích Český rozhlas Hradec Králové a ČRo Pardubice v pondělí 9. října jako obvykle po zprávách v 18:00. Se členy posádky člunu "Král Mochova" z projektu Monoxylon IV se na vás těšíme u přijímačů nebo při poslechu z audio archivu pořadu Na cestách s Petrem Voldánem.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související