Čeští vědci uvažují o příznacích demence. Viníkem mohou být zvětšené magnetické části v mozku, které narušují komunikaci neuronů

1. únor 2021

V lidském mozku se nachází magnetické částice. A vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy věří, že pokud se právě tyto částečky zvětší, mohou zapříčinit narušení přenosu signálů mezi neurony. Důsledkem by pak mohly být příznaky počínající demence, jako je zapomínání nebo dezorientace, naznačují v nové studii.

Lidský mozek potřebuje velice specifickou úroveň koncentrace železa. V případě, že dojde k jejímu narušení, starají se o vybalancování rovnováhy v mozkových buňkách ferritiny.

„Jsou to takové zásobárny,“ vysvětluje Gunther Kletetschka, geolog a geofyzik z Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Univerzity Karlovy. Právě jeho tým s předpokladem o magnetických částečkách v mozku a demencí přišel.

Čtěte také

„Ferritin má v sobě jádro minerálu, na jehož kraji je šest až deset magnetitových koulí – magnetických minerálů,“ říká Kletetschka. 

Pokud jsou magnetity malé, fungují jako dynamo a otočí se až milionkrát za vteřinu. Tento pohyb vytváří elektrický proud, který ale za běžných okolností zjevně neruší přenosy nervových signálů. Ty jako by byly naladěné na jiné vlně.

Při zkoumání mozků dvou zemřelých osob s Alzheimerovou chorobou se českým výzkumníkům podařilo zjistit, že ferritiny zesnulých pacientů disponovaly mnohem většími magnetickými částicemi.

„Když má člověk tuto nemoc, má jeho mozek schopnost se namagnetovat,“ uvažuje Kletecschka. Postupné zvětšování magnetitových částic může vést až k úplnému zastavení oscilace.

„Když se tato zrníčka zvětší přibližně na deset nanometrů, otáčení se zpomalí na stejnou frekvenci, v jaké funguje komunikace mezi neurony, a tím ji naruší.“

Zatím jde jen o nepotvrzený předpoklad. Vědecký tým Gunthera Kletetschky se ale chystá provést další experimenty, které by mohly hypotézu potvrdit.

Chcete se o nové hypotéze dozvědět více? Poslechněte si reportáž Martina Srba.

Spustit audio

Související