Kolik lidí v rodině, tolik pojetí spravedlnosti. Proč je těžké odpouštět nejbližším?

2. prosinec 2023

„S našimi nejbližšími máme nejhustší a nejdlouhodobější zkušenost, nejkomplikovanější paměť. Je to těžké, protože tam je často otázka, kdo je ten odpouštějící – kdo je dlužník a kdo věřitel,“ vysvětluje v doprovodném rozhovoru k podcastové sérii s názvem Odpustit? klinický psycholog a psychoterapeut Jan Siřínek. Poslechněte si, jak zpracovávat křivdy v rodinách: proč není odpouštění vždy na místě?

Lidé často říkají: já po něm nic nechci, já se nebudu mstít, budu se chovat, jakoby se nic nestalo. Ale reálně cítí zlost a jsou ve vnitřním rozporu,“ říká psycholog Siřínek.

Čtěte také

Pokud vás během adventu nebo Vánoc čeká setkání se členy rodiny, se kterými máte komplikované vztahy, doporučuje zaměřit se na osvědčené aktivity, které v minulosti dobře fungovaly. „Staňte se režisérem vašeho setkání a vyhýbejte se věcem, které v minulosti nešly.“

Autorka podcastové série Odpustit? Ridina Ahmedová je přesvědčená, že k řešení starých křivd v rodinách je více cest. Psychoterapeut Siřínek sdílí její názor, že odpouštění není vždy vhodným řešením.

„Já bych nezatracoval zapomínání, které je v podstatě vyhasínáním nervových spojů. Mozek nechává vyhasínat to, co nepotřebuje a co považuje za nevýznamné. A pokud se křivdy znevýznamní, tak bohu díky,“ popisuje Siřínek.

Podcastovou sérii Ridiny Ahmedové nejdete od 3. prosince na mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související