„Chceš-li být něčím otrokem, nenáviď ho.“ Ridina Ahmedová o nové podcastové sérii Odpustit?

1. prosinec 2023

Už v neděli startuje nová podcastová série Českého rozhlasu Odpustit? Přináší osudy těch, pro které je těžké odpustit druhým, nebo naopak touží, aby bylo odpuštěno jim. „Když člověk toto téma zvedne, nutně si také musí nějakou tu inventuru udělat.  A rozhodně nemůžu říct, že bych našla všechno v sobě vyčištěné, protože si každý v sobě nese různé křivdy,“ přiznává autorka podcastu a zároveň zpěvačka a performerka Ridina Ahmedová.

„Téma odpouštění mě napadlo během covidu, kdy se všem kolem všechno sypalo. Spousta lidí přicházela o blízké, mnozí o živnost nebo o hodnoty, které budovali. Znala jsem i umělce, kteří přišli o bydlení, protože se ocitli úplně bez práce,“ popisuje.

Čtěte také

„Bylo to období, kdy hodně z nás utrpělo mnoho ran a ztrát, takže jsem přemýšlela, jak se s tím smiřovat – a pak mne napadlo téma odpouštění,“ dodává v Osobnosti Plus.

Podcast pro mujRozhlas tak prý vznikal dva roky a v den, kdy se na mujRozhlas stránka objevila, musela sama Ahmedová řešit vykradení auta.

„Takže jsem v ten stejný den mluvila se zlodějem, který mi vylomil zámky u auta a vykradl ho. To, co mi vzal, se ale objevilo na internetovém bazaru. Bylo na něm poznat, že vůbec neví, co prodává, ale v tu chvíli jsem si říkala, jak je to podivná shoda náhod v tom světě.“

Odpustila mu? „Proti tomu, co v životě řeší mí respondenti, je to jen nějaké malé šťouchnutí osudu. Na toho zloděje kašlu a věřím, že karma je zdarma a že se věci vracejí,“ odpovídá.

Co bych udělala já? 

Odpustit? totiž řeší například exekuce, závislosti, smrt a vraždy. Ptá se, jestli je vůbec možné zpracovat ztrátu syna, když se viník osudné autonehody neomluví. Performerku také zajímá, jak hledá smíření člověk, který lhal sobě i druhým a zatížil rodinu exekucemi.

Čtěte také

„Pořád mi pak vrtá hlavou a říkám si, co bych udělala já, kdybych byla v jejich situaci, kdybych si musel nést takto těžkou nálož. A mám pocit, že dokud to člověka nepotká, tak si to představit neumí, nejde to – a jsem vděčná osudu, že to ani řešit nemusím.“

„Zároveň velmi obdivuji ty, kteří o tom byli se mnou ochotni mluvit, protože to je pro ně další zátěž – nejenže to musejí sami prožít, ale ne každý je to připraven pak veřejně sdílet. A chci jim vlastně za to poděkovat. Protože takto intimní procesy, kterými procházejí – je tam i hněv, zloba, nenávist, chuť se pomstít, pochybnosti o všem i o sobě –, rozhodně není jednoduché sdílet. Není žádná přímá cesta na růžový obláček odpuštění – navíc o tom můj podcast určitě není.“

Jsou věci, které v rovině společenské odpustit nesmíme a musí zůstat neodpustitelné.
Ridina Ahmedová

Nechce své příběhy dopředu prozrazovat, ale jedna z žen ve svém příběhu zmiňuje větu, která autorce uvízla v paměti.

Čtěte také

„Ona v jednu chvíli říká: ,Chceš-li být někoho otrokem, nenáviď ho.‘ A pak to vysvětluje: ,S tím, koho nenávidím, vstávám, obědvám a usínám – ale já jeho otrokem nechci být. Proto budu svobodnější, když odpustím‘,“ popisuje a dodává, že ne všechno odpustit jde, někdy je to dokonce nemožné.

To, co bychom odpustit neměli, pak popisuje slovy: „Když jsem se o tom bavila s psycholožkou Danielou Vodáčkovou, mluvila o holokaustu nebo o pedofilii. To jsou věci, které si můžeme racionálně vystopovat, resp. to, jak k nim došlo, ale v rovině společenské odpustit nesmíme. To musí zůstat neodpustitelné,“ uzavírá.

Ridina Ahmedová

Ridina Ahmedová

Má rusko-židovské a súdánské kořeny, narodila se v Praze, jako hudebnice byla nominovaná na Ceny Anděl a zazpívala si s Bobbym McFerrinem. Před dvěma lety její podcast Sádlo zabývající se tlakem na ženský vzhled vyvolal bouřlivou debatu.

Celou Osobnost Plus Michaela Rozsypala najdete v audiozáznamu.

autoři: Michael Rozsypal , lup

Související