Čestmír Strakatý: Jsem hudební snob. Diablo IV je jedna z nejlepších věcí, co jsem kdy slyšel

6. říjen 2023

„Hry mě pořád dokážou chytit, ale už je umím i pustit,“ říká moderátor Čestmír Strakatý. K videohrám se dostal na začátku 90. let díky své mamince a jejímu pracovnímu počítači, zejména sérii Diablo ale pravidelně propadá i v dospělosti. V Questu promlouvá nejen o svých herních začátcích, ale i o svých kontroverzních názorech na české hry či dabing.

Čestmír Strakatý

„Dabing je zlo. Ve všech případech, neumím si představit, že bych hrál hru s dabingem. ‚Hurá do práce‘? To přece ne! Nemám rád dabing, mám rád věci tak, jak je autoři zamýšleli, a nepotřebuju překlady. Navíc si myslím, že mě i hry naučily anglicky,“ podělil se Čestmír o poměrně nepopulární názor na hlášky z Warcraftu III, ale zároveň i o vcelku častý sentiment ohledně výukového potenciálu videoher v oblasti jazykové výbavy.

S Jardou Möwaldem si povídal i o herní hudbě nebo o tom, s kým z herního průmyslu by nejraději udělal rozhovor. „Dana Vávru si zvou i na témata, která s hrami nemají nic společného. Teda hlavně na ně. Já s ním rozhovor dělal a o hrách jsme prakticky nemluvili,“ dodává. Zároveň říká, že je podle něj Mafia, jejímuž vývoji Vávra šéfoval, velmi přeceňovaná hra.

Lidi ale prý podle herního vkusu nesoudí a zajímá ho pozadí vývoje i u titulů, které ho hrát nebaví, byť uznává, že dost pravděpodobně trpí selektivní formou herního snobství, nejen toho hudebního. A dost možná se týká právě dabingu, nikoliv třeba žánrů.

Jaký díl Diabla je podle Čestmíra nejhorší? Baví ho víc sledovat herní streamy, nebo reality show? Poslechněte si celý rozhovor s moderátorem a hráčem Čestmírem Strakatým.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.