Cestu předsedy Senátu na Tchaj-wan bych ocenil, říká ředitel agentury CzechInvest

28. únor 2020

Agentury CzechTrade a CzechTourism se přestěhují do státní budovy ve Štěpánské ulici v Praze, kde sídlí agentura CzechInvest. Vláda do budoucna počítá s jejich sloučením, podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka za hnutí ANO by to mělo v příštích třech letech přinést úsporu 138 milionů korun.

„Nám to dává smysl, protože máme stejného klienta. CzechTrade podnikatelům pomáhá uspět na zahraničních trzích při prodeji svých výrobků a služeb, my se jim snažíme pomoci podporou vývoje a výzkumu,“ popisuje ředitel agentury CzechInvest Patrik Reichl.

Čtěte také

Plánované sloučení ostře zkritizovala Hospodářská komora. Podle ní pouhé sestěhování agentur bez zásadních změn a důkladného auditu jejich fungování podnikatelům nepomůže. „Nemají dostatek informací, od října na tom intenzivně pracujeme,“ reaguje Reichl s tím, že CzechInvest si dělá vlastní analýzy a u klientů zjišťuje, jak se k tomu staví.

Dlouhodobě ovšem klesá počet i celková výše dojednaných investic. Zatímco v roce 2014 to bylo 147 projektů a investice ve výši 87 miliard korun, což přineslo zhruba 16 tisíc pracovních míst, v roce 2018 už bylo projektů jen 82 za 36 miliard korun.

„To je přirozený vývoj ekonomiky. V posledních třech letech jsme mezi třemi nejlepšími zeměmi v Evropské unii v nezaměstnanosti, inflaci a růstu HDP. To je i výsledek práce agentur CzechTrade a CzechInvest,“ podotýká Reichl a dodává, že prioritou je teď kvalita investic, ne jejich výše.

Nebudu hodnotit práci naší agentury podle počtu investic, ale podle jejich kvality.
Patrik Reichl

Cesta na Tchaj-wan by pomohla

Překážkou rozvoje investic, zejména pak těch kvalitních, je podle Reichla například neflexibilní vzdělávací systém. „Nereflektuje požadavky nejen stávající, ale hlavně budoucí – jak se bude vyvíjet hospodářství a průmysl 4.0,“ tvrdí.

Čtěte také

Při lákání investorů je prý klíčová politická podpora. „Vycházíme z tzv. Pyramidy potřeb investora a politická podpora je na špici. Nemusí být nejdůležitější, ale často bývá zlomová, když se investor rozhoduje mezi několika zeměmi, nebo i kraji,“ přibližuje.

Proč se tedy nepodařilo přilákat investory z Číny, a to i přes výraznou politickou podporu? „Jsme velmi malá země. Čína je obrovská země, která si může vybírat po celém světě,“ míní Reichl.

Investicím by to (případná cesta předsedy Senátu na Tchaj-wan) určitě pomohlo. Nemám s tím vůbec žádný problém, spíš bych to ocenil.
Patrik Reichl

„Určitě dochází k vystřízlivění. Číně se věnujeme podobně intenzivně jako investorům z jiných asijských zemí, kteří zde investovali mnohem více. Pokud jde o projekty, které jdou přes agenturu CzechInvest, tak to jsou v průměru dva za rok,“ dodává.

Neměli by tedy politici více usilovat o investice z jiných zemí, například z Tchaj-wanu? „Moje první zahraniční cesta ve funkci vedla na Tchaj-wan, kde jsem strávil několik dní. Měli jsme tam investiční seminář, poděkovali jsme investorům a požádali je, jestli by k nám nepřesunuli i výzkum a vývoj,“ uvádí.

autoři: Michael Rozsypal , ert

Související