Chceme jíst bez toho, aby trpěla zvířata, vysvětluje zakladatelka veganského vánočního trhu v Berlíně

4. prosinec 2019

Vánočním trhem se obvykle rozléhají koledy, všude je cítit vůně svařeného vína a grilovaných klobás. Trochu jinak je to ale na trhu, který pořádají berlínští vegani. Přesvědčil se o tom reportér Václav Jabůrek.

Na náměstí Fehrbellinerplatz stojí skoro tři desítky stánků. V kotlících bublá veganská verze svařeného vína, ve vzduchu je cítit vůně bezmasých jídel a ostrého koření a po trhu se rozléhá hudba, která má ke koledám opravdu daleko. S celým nápadem přišla Gabrielle Funková.

„Jsem veganka a chtěla jsem svůj životní styl představit ostatním. Aby si lidé řekli – vždyť to chutná skvěle a vlastně to zdaleka není k smíchu. Ta jídla si navíc každý zvládne uvařit. Loni jsem proto poprvé zorganizovala veganský vánoční trh a ten ohlas byl ohromný. Přišla za námi spousta lidí, kteří nejsou vegani, chtěli to prostě jen ochutnat. Byli nadšení, pro mnohé to byla první zkušenost. My zkrátka nejsme nějaká sekta. Jsme úplně normální lidé. Jen chceme jíst bez toho, aby trpěla zvířata,“ přibližuje.

Sójový párek chutná parádně

Veganský vánoční trh se kromě jídla liší i ve výzdobě. Chvojí a jehličí tu skoro nenajdete, a všechny jehličnaté stromky jsou zasazené v květináčích.

„Máme jiný způsob života. Nejsme tak zaměření na konzum. Například tu nabízíme vánoční stromky na pronájem. Vybereš si, který se ti líbí, a za 25 eur si ho na svátky odneseš domů. Pak si ho vyzvedneme a někam ho zasadíme, aby neodumřel. Klademe důraz na udržitelnost,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Paní Funková je zároveň majitelkou stánku, u kterého se tvoří nejdelší fronty. V nabídce má přitom jediný pokrm. „Currywurst je berlínská stálice. Je mi šedesát, a už z dětství si pamatuju, jak si ho máma kupovala. Po celém západním Berlíně byl skoro v každém stánku,“ konstatuje.

Původně jde o klobásu nakrájenou na kolečka, politou velkou dávkou kečupu a posypanou kari kořením. „Jen jsme z toho udělali veganský pokrm. Dáváme tam sójový párek. A chutná to parádně, máme k tomu skvělý kečup,“ pochvaluje si.

Tácek s bezmasým currywurstem si přede mnou kupují desítky lidí, a rozhodně to nejsou jen vegani. „Ráda veganské věci ochutnávám, vždycky mi přijdou skvělé. Jinak jsem ale vegetariánka, nejím akorát maso,“ popisuje jedna z návštěvnic trhu.

Strava je i politickou záležitostí

Mezi stánky se svařeným vínem, palačinkami a zeleninovými polévkami jsou ale i budky, ve kterých najdete letáky a různé volební programy. Vedle organizace Greenpeace tu své zastoupení má třeba hnutí s dost specifickými zájmy.

Čtěte také

„Jsme jediná veganská strana v Německu. Náš program je zaměřený na omezení jednorázové spotřeby, ale neomezujeme se jen na jedno téma. Samozřejmě nám jde především o práva zvířat, ale taky o ochranu klimatu a o sociální spravedlnost,“ říká místopředsedkyně strany Elke Weihusenová.

Je ale vánoční trh skutečně to nejlepší místo pro předvolební agitaci? Podle ní v tom není žádný rozpor. „Kolem je plno stánků s veganským jídlem a strava je podle nás politickou záležitostí. Každý nákupní lístek je v podstatě politické prohlášení. Tím, že si nějakou věc kupujete, dáváte najevo nějaký postoj. Každý ovlivňujeme svět i tím, co jíme, vaříme a děláme. Na tomhle trhu se klade důraz na udržitelnou spotřebu. Najdete tu naprosté minimum obalů,“ konstatuje.

Pomyslným politickým projevem tak může být i štědrovečerní jídlo. Němci na Vánoce tradičně večeří párky, drůbež anebo různé sýrové pokrmy. Nejsou to zrovna veganská jídla. „Asi si upeču chlebovník. S bramborami je výborný. A uvařím si maďarský guláš. Jen namísto masa s chlebovníkem,“ uzavírá Gabrielle Funková, která veganský vánoční trh založila.

Spustit audio

Související