„Chcete mít spolu děti? Vždyť ona je postižená.“ Lidé s hendikepem bojují s předsudky, říká Vojtko

15. říjen 2023

Po emocích, intimitě a partnerství touží lidé bez rozdílu, ale někteří to mají těžší. Ať už kvůli předsudkům, nebo proto, že o nich rozhoduje někdo druhý. Čím si ve vztazích procházejí lidé s hendikepem a jejich partneři? „Mnoho mých klientů na terapii vysvětluje, že se musí vypořádávat se svým okolím. Panují mýty, že tito lidé nejsou sexuálními bytostmi,“ vysvětluje párový terapeut Jan Vojtko.

„Lidé s hendikepem se musí prát, aby přežili život, aby obstáli menšinový stres, protože mají daleko více stresu než běžná populace,“ popisuje párový terapeut Vojtko. Ačkoliv připouští, že vztah zdravého člověka s hendikepovaným může být obohacující, přináší i velké výzvy.

Čtěte také

„Mnoho mých klientů na terapii vysvětluje, že se musí vypořádávat se svým okolím, které jim říká: ‚Chcete mít spolu děti? Vždyť ona je postižená. Vždyť ty geny budou stejné‘,“ dává příklad terapeut. Nezřídka také společnost nevnímá pár jako dvojici zamilovaných, ale jako samaritána pečujícího o nemohoucí osobnost.

Podle Vojtka je v případě těchto vztahů více než obvykle nutná otevřená komunikace. „Znamená to, že člověk, který má myšlenky: ‚Já o tebe pečuju moc, nebo málo, jak spolu budeme vypadat,‘ je musí do toho vztahu přinést.“

„Komunikace je především založena na tom, že si rozumíme, že známe své významy, že si umíme sáhnout do sebe a rozumíme, že to, co dělám já, v tobě spouští toto. To je hloubka komunikace,“ upozorňuje Vojtko.

Mýty

Daleko komplikovanější je ale situace u lidí s mentálním hendikepem. Zde je již zmíněné vnímání společnosti ještě daleko více předsudečné. Zvláště pokud se má věnovat pozornost jejich sexualitě.

Čtěte také

„Panují mýty, že tito lidé nejsou sexuálními bytostmi. Buď jsou naprosto asexuální, anebo že jsou hypersexuální jako malá zvířátka,“ vysvětluje terapeut. „Když děláme výcvik nových sexuální poradců, tak velmi často říkáme, že neexistuje nesexuální bytost.“

Druhým předsudkem, který Vojtko zmiňuje, je, že mentálně hendikepovaní nemohou mít vztahy nebo rodinu. „Je to převeliký mýtus, ve kterém žijeme. Bohužel v celospolečenském narativu zní, že tito lidé by vlastně vůbec neměli skoro ani existovat, natož aby se dál rozmnožovali.“ uzavírá Jan Vojtko.

Poslechněte si celý pořad Leonardo Plus v audiozáznamu. Moderuje Šárka Fenyková.

autoři: Šárka Fenyková , fos
Spustit audio

Související