Chirurgové operují s konzolí v ruce. Robotická chirurgie už funguje i u nás a operuje nejen nádory. Jak se ze žaludku stane jícen?

Některým pacientům s nádorem jícnu pomáhá robotická chirurgie. Při unikátní operaci lékaři postiženou část odstraní a nahradí ji kusem žaludku. Ve světě začali chirurgové s těmito zákroky před patnácti lety. U nás je jako první zavedla pražská Fakultní nemocnice v Motole. Doposud tam zdravotníci tímto způsobem pomohli pětatřiceti pacientům.

„Žaludek je takový vak a my z toho vaku musíme udělat trubku, aby dosáhla až případně navrch," shrnuje stručně princip zákroku chirurg Tomáš Haruštiak z III. chirurgické kliniky. Kromě zdravotníků je na sále i robotický systém daVinci, s jehož pomocí dnes lékaři pacienta operují. Pacient má nádor v dolní části jícnu.

„Když máme nádor dolního jícnu, jícen přerušíme na rozhraní horní a střední třetiny, dolní dvě třetiny spolu s nádorem odstraníme." Operace má dvě fáze, břišní a hrudní. Každá z nich potrvá přibližně tři hodiny. Začíná se na břiše.

„Kolega už zavedl takzvané trokary, kovové trubičky, které z drobných, asi centimetrových řezů v kůži zavede do břišní dutiny a do kovových trubiček se vsunou robotické nástroje. Vyžaduje to souhru asistenta, který stojí u pacienta, a instrumentující sestry, která pak robota přisune k pacientovi.“

Operace pomocí joysticků

Mezitím se lékař posadil za konzoli. „První, co člověk vidí, je hodně tuku, tukový polštář, který kryje orgány břišní dutiny. Pak je vidět levý lalok jater a žaludek. Vše je připraveno a já už můžu přistoupit k operování.“ Robota ovládá chirurg pomocí joysticků. Sedí za konzolí v rohu místnosti. Přímo u pacienta je jeho asistent Martin Šnajdauf. Ten před malou chvílí zavedl do robotických ramen také další nástroje.

Čtěte také

„Používáme čtyři robotická ramena a jeden asistentský port, kterým můžu pomáhat odstraňovat z těla třeba uzliny, odsávat nebo také něco přidržet.“ Po své levici má asistent monitor a tak přesně vidí, co právě chirurg dělá. „Preparuje jednu ze čtyř cév, která zásobuje žaludek, která se bude přerušovat. Postupně se bude celý žaludek uvolňovat, potom se odstraní lymfatické uzliny a pak pomocí svorkovníku se z žaludku stane taková trubka.“

Na závěr této části operace zavedou chirurgové pacientovi malou hadičku do střeva. Krátce po operaci ho bude vyživovat, dodává Tomáš Haruštiak. „Teď kolegově fixují katetr ke kůži a já následně tenké střevo přišiju robotickým šitím. Šití pomocí jehly a nitě roboticky jde mnohem lépe, jelikož nástroje na konci mají kloub. Manipulace s jehlou je mnohem jednodušší.“

Výhoda pro pacienta i zdravotníky

Zákrok je výhodný nejen pro pacienta, ale také pro lékaře, zdůrazňuje asistent chirurga Martin Šnajdauf.

Čtěte také

„Kolega sedí v pohodlně usazený na měkké židli a jen pomocí jemných pohybů ovládá robotické nástroje. A já tady sedím na židli, připravený včas do toho zasáhnout. Při otevřené operativě je to náročné i z hlediska toho, že vás třeba začnou bolet záda a tak dále. Pro pacienta je to menší operační zátěž, vyvolává to celkově menší zánětlivou reakci v pacientovi, menší bolestivost, rekonvalescence probíhá rychleji, pacient brzy vstává a potom i brzy odchází domů.“

Resekce jícnu pomocí robotické chirurgie začala před devátou hodinou, teď se blíží poledne a břišní část operace pomalu končí. Pacienta čeká ještě zákrok na hrudníku, během něho lékaři jícen pomocí robotických nástrojů přeruší a do hrudní dutiny vstáhnou už připravenou část žaludku ve tvaru trubky, kterou na zbytek jícnu našijí.

autoři: Andrea Skalická , mga
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.