Chlapci z Kladrub čistí a opravují ve svém volném čase vojenské bunkry

2. březen 2021 11:45, aktualizováno

Několik patnáctiletých chlapců z Kladrub má zvláštní zábavu. Ve svém volném čase uklízí a čistí tamní bunkry, tedy objekty lehkého opevnění. Před několika lety založili dokonce spolek a z jednoho bunkru by rádi vybudovali minimuzeum.

Teenageři z Kladrub se rozhodli uklidit, vyčistit a opravit objekty lehkého opevnění. Nyní stěny bunkru čistí kartáči a snaží se odhalit barevné maskování z první republiky. „Je krásně vidět zachované barevné maskování, nyní se snažíme zdokumentovat zelenou barvu. Prolíná se nám do toho černá a přemýšlíme, jak byly fleky tehdy udělané,“ sdělil patnáctiletý Filip Burian z Kladrub. Bunkr má na sobě dokonce nápis a je i očíslovaný.

Již před pěti lety se začali chlapci o řopíky u Úhlavky zajímat a před dvěma lety založili dokonce spolek, který nese název Svaz mládeže československé lidové armády. Letitým objektům chtějí chlapci navrátit život. „V objektech často nacházíme jen nepořádek od ostatních lidí,“ přiznal Marek Duspiva z Kladrub, kterého více než uklízení objektů baví drobné opravy.

Město chtělo bunkry získat do svého vlastnictví

Chlapci čistí objekty, které jsou ve vlastnictví ministerstva obrany. „Bunkry nejprve vyklidíme zevnitř a poté vzhledově zvenku očistíme, aby dobře vypadaly. Neděláme tedy nic špatného,“ poznamenal Filip Burian. Město Kladruby podalo žádost o získání těchto objektů do svého vlastnictví. Ministerstvo obrany však objekty prý teprve mapuje.

autoři: Martina Sihelská , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy