Chlapec a volavka na cestě do nejtemnější fantazie. Hajao Mijazaki pořád vládne světové animaci

23. listopad 2023

Do českých kin se dostal nový snímek legendy japonské animace Hajaa Mijazakiho Chlapec a volavka. Fantastické vyprávění, které se odehrává na sklonku druhé světové války, připravoval zakladatel animačního studia Ghibli několik let. Kromě toho máme možnost se s jeho tvorbou seznámit i důkladněji – v češtině totiž vychází kniha Mijazaki a jeho svět, která mapuje celou jeho tvůrčí dráhu.

„Celkově si myslím, že ten film je výbornej, ale hodně temnej,“ myslí si o Mijazakiho novince Chlapec a volavka filmový kritik Tonda Tesař, který je hostem dnešní Vlny. „Mijazaki se v něm vyrovnává s vlastní zkušeností z druhé světové války, která byla pro Japonsko celonárodní trauma. Je to trochu jeho odpověď na film Faunův labyrint – i když o dost méně hororová,“ dodává.

Ve Vlně ale probíráme nejen Mijazakiho nový film, ale i celou jeho dráhu. „Mijazakimu se podařilo stát se globálním fenoménem. Od filmů studia Ghibli se dnes učí třeba Pixaři nebo Disneyho studio obecně,“ říká Tonda. Probíráme s ním ale i režisérovu misantropickou povahu, otázku, jak moc se Ghibli snaží na svých slavných filmech vydělat, i budoucnost celého Mijazakiho studia.

Kde je nejlepší nakoupit si merch studia Ghibli? Co má Mijazaki proti vlastnímu synovi Gorovi? A pomohou nám s environmentální krizí levicoví jezevci tanuki? Pusťte si celý díl pořadu Vlna.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.