Chodí farář Michal Podzimek o velikonočním pondělí s pomlázkou?

29. březen 2024

V dalším díle pořadu O čem se mluví se Jana Švecová věnovala křesťanské podstatě Velikonoc. Jako hosta si pozvala faráře vratislavické farnosti a vysokoškolského učitele z katedry historie na Technické univerzitě v Liberci Michala Podzimka.

Na otázku - Co znamená Velký pátek pro lidi vyznávající principy křesťanské, západní víry? - Michal Podzimek odpověděl: „Velký pátek byl od nepaměti vzpomínkou na nějakou existenciální oběť jistého Žida, kterého potom křesťané začali považovat za božího syna. Dokonce pak od osmého století se podle něho počítá i letopočet. Je to vlastně svátek nás všech. Den takového uvědomění si něčeho závažného. Je to spojené i s určitým postem, že se člověk začne víc soustředit právě na duchovní kořeny než na nějakou veselici. Ta je odsunuta do neděle, pondělí. Velký pátek je tedy určujícím dnem pro celou naši západní kulturu.“

Duchovní a učitel Michal Podzimek v rozhovoru odpověděl například i na otázky: Proč je zbytečné oddělovat lidové zvyky od křesťanské podstaty velikonočních svátků? Anebo Proč farář běhá s pomlázkou a v čem jsou Velikonoce a jejich poselství důležité pro současného člověka?

Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související