Chrudim po letech příprav spustí radarové kontroly. Rychlost budou ale měřit v okolních obcích

27. květen 2021 13:44

Na Chrudimsku budou nové měřené úseky. Systém radarových kontrol začala Chrudim chystat před několika lety, postupně se plán ale několikrát změnil. Poslední verze je taková, že přímo ve městě žádná stanoviště nebudou. Radary si ale chtějí pořídit některé okolní obce.

Největší náskok má Hrochův Týnec. Město už zaplatilo za nákup techniky asi milion korun, má vybrané stanoviště pro měření a chystá montáž radarů. O kontroly má zájem také Rabštejnská Lhota, tam je ale povolovací kolečko teprve na začátku a vedení obce se ještě musí dohodnout, jestli se do systému zapojí.

Čtěte také

Teď se čeká na Chrudim. Ta sice postupně opustila myšlenku úsekových radarů a později i mobilních radarových stanovišť, přesto to bez ní nepůjde. Pro vyřizování pokut je potřeba městská policie a taky úředníci, kteří budou přestupky řešit. A tohle by měla zajistit právě Chrudim.

„Pokuty budou chodit k nám do Chrudimi. My na to připravujeme nákup příslušného softwaru a budeme najímat jednoho člověka navíc,“ naznačil plán místostarosta města Pavel Štěpánek (Piráti).

Zpomalit řidiče

Obce od nákupu radarů očekávají, že radary donutí řidiče zpomalit. Například přes Hrochův Týnec vede silnice I/17, po které jen za duben projelo 200 tisíc aut, to je v průměru asi sedm tisíc za den. Skoro každý třetí řidič jel rychleji než povolenou padesátkou a neobvyklé není ani výrazné překročení rychlosti, kdy auta do města vjedou devadesátkou. Radary mají provoz zpomalit a zvýšit tak bezpečnost.

Spustit audio

Související