Chtěl jsem diváka posadit do kokpitu letadla, říká 18letý režisér David Balda. Do kin vstupuje jeho Narušitel

25. leden 2019

Do kin vstupuje snímek Narušitel – příběh o lásce k létání, ale také o intrikách tajných agentů. Teprve 18letý režisér David Balda v něm zfilmoval příběh svého dědečka.

Narušitel je tak trochu rodinný film. 18letý David Balda ho režíruje, jeho strýc v něm létá a jeho dědeček to celé inspiroval. Narušitel totiž vypráví příběh čtyř kamarádů. Ti spolu létají a slouží v armádě – pak se ale začínají rozplétat okolnosti smrti bývalého pilota RAF. „Příběh je asi z 60 % podle mého dědy. Hlavní postava je ale složená ze tří pilotů,“ popisuje mladý režisér.

Když sednete za knipl, nepustí vás to. Létání je neuvěřitelné, je to svoboda.
David Balda

Na piloty, kteří létali v dobách socialistického Československa, se dnes často nahlíží jako na ty, kteří sloužili režimu. A podle Davida Baldy je to částečně pravda. „Znám piloty, kteří byli přesvědčení komunisté. Ale znám i piloty, jako byl můj děda, kteří milovali létání, ale s režimem se neztotožňovali. Ve filmu je dokonce replika, kterou říká Jirka Dvořák: ‚Když chceš lítat, tak to k tomu patří, režimu musíš sloužit.‘“

Zindulka, Dvořák, Kostka. Do kin přichází Narušitel, filmový debut 18letého režiséra s hereckými esy

Stanislav Zindulka ve filmu Narušitel

Do českých kin vstupuje unikátní snímek. Je věnovaný armádním pilotům v socialistickém Československu a režíroval ho teprve 18letý David Balda. 

Kromě jednotlivých postav tak v příběhu hrají důležitou roli i letadla – jako třeba letoun Z-126 nebo stíhačka MIG 15. Některé z leteckých záběrů proto David Balda musel režírovat přímo z paluby letadla. „Seděl jsem třeba v cessně, mluvil na pilota a ten mluvil na celou skupinu letadel. Samozřejmě tomu předcházely týdny plánování, aby se nikomu nic nestalo,“ říká. „Piloti mají velké charisma, jsou to výjimeční lidé,“ dodává.

Z dokumentu vznikl film

O svém dědovi chtěl David Balda původně natočit „obyčejný“ dokument. „Když jsme pak ale začali sbírat historky od něj a dalších pilotů, zjistili jsme, že je škoda neudělat film. Že dokument by to celé neobsáhl.“

Pro 18letého režiséra přitom nebylo natáčení vůbec jednoduché. Protože zatímco pro štáb nebyl jeho věk problém, jinak to měli sponzoři. „Bylo to tedy trochu složitější, naštěstí se našli lidé, kteří to podpořili.“ 

Chcete film vidět zadarmo? Poslouchejte 25. nebo 28. ledna Ranní Radiožurnál a mějte připravený počítač, tablet nebo mobil. Jakmile vás k tomu Jiří Chum vyzve, napište na e-mail vstupenky@rozhlas.cz větu „Chci vstupenky na Narušitele“.

Lístky jsou na projekci v kině MAT (Karlovo nám. 19, Praha - Nové Město) v pondělí 28. 1. od 18:45. Každý výherce od Radiožurnálu získá dohromady dvě vstupenky. O výhře informujeme výherce hned ve stejný den odpovědí na jejich původní e-mail.

Kompletní pravidla soutěže najdete zde.

Vášeň k létání

Se svým dědou David Balda létal už odmala. A zjistil při tom prý, že piloti mají velmi zvláštní duši. „Mají v sobě volnost a charisma, jsou to ale zároveň velmi skromní lidé. Nechtějí mluvit o úspěchu, chtějí jen létat,“ popisuje.

A věří, že tuhle vášeň pro létání dokázal vtělit i do snímku Narušitel. „Chtěl jsem diváka posadit do kokpitu letadla.“

Z toho, že z hodnocení filmových kritiků jeho film zatím příliš dobře nevychází (například Mirka Spáčilová mu udělila 25 %), si prý David Balda těžkou hlavu nedělá. „Vím, kde jsou ve filmu chyby, a kde má film naopak silné stránky,“ říká. „Hlavní pro mě je, že se to na premiéře líbilo pilotům. Kritiku beru s nadhledem, zásadní pro mě je pohled diváků, kteří to viděli v kině. A nemyslím tím ani tak ČSFD, kde lidé píšou hlavně negativní recenze.“

autoři: Lucie Výborná , als