Chůze na chůdách, hod na cíl. V Jablonném v Podještědí se sportovalo pro Afriku

29. duben 2024 12:29

V Základní a Základní a umělecké škole v Jablonném v Podještědí se v předposledním dubnovém týdnu sportovalo pro Afriku. Na projekt Světová škola se ambasadorky a moderátorky Lejly Abassové i dalších aktérů ptala redaktorka Jana Švecová.

Chůze na chůdách, hod na cíl a další sportovní aktivity. Tak vypadalo jedno školní odpoledne na Základní a Základní a umělecké škole v Jablonném v Podještědí, která se připojila k projektu Světové školy a uspořádala akci s názvem Sportuj pro Afriku ve prospěch masajských školáků.

„Pořádáme sportovní odpoledne pro děti, rodiče, prarodiče, pro všechny, kteří přijdou. A naším cílem je, aby se pobavili a abychom vybrali peníze pro masajské školy, se kterou spolupracujeme v rámci projektu Světové školy,“ vysvětlil v tělocvičně plné dětí, učitel Radomír Stupka.

Lidé mohou přispívat i do pokladničky v tělocvičně. „Bude hodně záviset na tom, kolik se vybere, (za vybrané peníze) můžeme nakoupit učebnice, jídlo, nebo podpořit konkrétního studenta,“ vypočítala, na co vybrané peníze půjdou, ambasadorka projektu Lejla Abbasová.

Kormě materiální pomoci má ale projekt i další význam. „Byla jsem nesmírně mile překvapena, že děti zajímalo, o čem mluvím. Díky těmto projektům se k nim dostávají témata, ke kterým by normálně přístup neměly. A svou aktivitou, která je zdánlivě malá, mohou změnit život nejen (masajských) studentů, ale i celé komunity,“ dodala Lejla Abbasová.

O jakou disciplínu byl největší zájem? Co děti ze školy v Jablonném vědí o svých afrických vrstevnících? A kolik peněz se při akci Sportuj pro Afriku.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související