Chvaletická elektrárna bude muset splnit přísnější emisní limity, nařídil krajský úřad

25. červenec 2023 12:42

Elektrárna Chvaletice musí snížit emise oxidu dusíku a rtuti. Ale ne hned. Pardubický krajský úřad jí nařídil přísnější limity od příštího roku. Majitelé přitom požadovali výjimku, a tím pádem i mírnější podmínky. S nařízenou změnou elektrárna není spokojená. A rozhodnutí úřadu kritizují i ekologické spolky.

Limity se změní hned dvakrát. Budou sice přísnější, než požadovala elektrárna Chvaletice, ale zase naopak mírnější, než jsou současné evropské normy. Aspoň tedy na přechodnou dobu. V číslech to vypadá takto: současný limit je u oxidu dusíku 200 mg/m3, krajský úřad navrhuje snížení na 185 mg a ve druhé fázi na 175 mg. U rtuti teď omezení stanovené není, nově to bude 21 mg/m3 splodin, nádlesně je skok ještě výraznější, na 7 mg, což je evropský limit. A právě tohle přechodné období kritizují organizace Greenpeace nebo Hnutí ducha, podle nich měly přísnější podmínky už dávno platit.

Čtěte také

Nová pravidla tedy nezačnou platit hned. Krajský úřad svoje rozhodnutí postavil na tom, že elektrárnu je možné zařadit mezi zdroje, které by pomohly zvládnout případnou energetickou krizi. Vzhledem k nejisté situaci, válce na Ukrajině a nestabilitě ministerstvo průmyslu a obchodu prodloužilo mimořádný stav, při kterém jsou limity mírnější. A právě proto ten přechodný krok - samotné nejpřísnější normy začnou platit až po konci tohoto období, tedy od června příštího roku. A to opět vadí ekologům - elektrárna tak podle nich fakticky dostala výjimku a chtějí rozhodnutí úřadu napadnout.

Elektrárna zatím rozhodnutí nekomentovala. Důležitý je pro ni čas. Už před lety žádala o výjimku na mírnější limity, ale soud ji vloni zrušil. Elektrárna ještě čeká, jak dopadne kasační stížnost u Nejvyššího správního soudu. Zároveň se snaží vyvinout technologii na snížení obsahu rtuti a podle vyjádření na webu společnosti se jí to daří. Přechodné období by pro ni znamenalo to, že nebude zatím muset nijak omezovat provoz.

Spustit audio

Související