Chystáte se na hory? Připravte si svaly i dostatek oblečení

7. únor 2024

V období jarních prázdnin mnoho lidí vyjíždí na hory. Určitě se ale nechystejte pouze tak, že ze skříně vyndáte zimní oblečení a přendáte ho do kufru. Připravit je totiž nutné nejen oblečení, ale také svaly. Nástrah je na horách více, a pokud je nebudete respektovat, vašemu zdraví se to rozhodně líbit nebude.

 

Pokud na hory nejezdíte pravidelně a jste pouze sváteční lyžaři, měli byste mít na paměti, že svaly je nutné na námahu připravit postupně. Rozhodně se hned první dny nevydávejte na dlouhou túru na běžkách. A pokud sjezdujete, dělejte se první dny přestávky.

Také si dejte pozor na chladný vzduch. Nedýchejte otevřenými ústy a v mrazech raději dýchejte pouze nosem přes šálu. Jinak hrozí, že si nastydnete průdušky. Bronchitida místo zimních radovánek za to nestojí.

Oblečení tolik, aby bylo vždy něco na převlečení

Velkým pomocníkem je kvalitní funkční oblečení. Raději si na sebe oblečte několik tenčích vrstev, abyste se mohli vždy přizpůsobit situaci. Ideální je mít na těle spodní prádlo a tílko, která odvádí pot. Další vrstva by měla pot naopak vsát, abyste měli vždy na těle sucho. Teprve pak přijde na řadu teplé prádlo, které má za úkol skutečně zahřát.

Rodiny s dětmi by měly myslet na dostatečnou zásobu oblečení. Děti ve sněhu rádi dovádí a mohou se rychle promočit. Pokud se tak stane, je nutné je rychle převléci. Pokud lyžujete dále od hotelu, vyplatí se mít s sebou na sjezdovce menší ruksak s náhradním oblečením.

Dobře promyslete, jak vysoko se do hor chystáte

Pokud se chystáte do vysokých hor a lanovkou budete zdolávat velké převýšení na nejvyšší body sjezdovek, pokud to jde, nevyjeďte lanovkou nebo vlekem najednou až na vrchol. Ideální jsou menší přestávky v mezistanicích po cestě, abyste si na vysoké horské polohy postupně zvykli.

A jaká je první pomoc, když vás potkají velké výkyvy počasí a přes veškerá opatření prochladnete nebo se do hotelu vrátíte promočení? První pomoc je dlouhá horká sprcha. Pomůže, když horkou vodu budete přidávat postupně. Vypijte dostatek teplých nápojů, ale ne alkoholických. Na závěr si dopřejte odpočinek pod peřinou a teplé ponožky.

Spustit audio