Číňané demonstrují, aby s nimi bylo zacházeno jako s lidmi. Si Ťin-pching ale nemůže přiznat omyl, soudí sinoložka Lomová

30. listopad 2022

Nespokojenost Číňanů s politikou nulového covidu, kterou prosazuje komunistické vedení, vyústila v dlouho nevídané protesty proti režimu. V Šanghaji dokonce protestující vyzývali k odstoupení prezidenta Si Ťin-pchinga a ukončení vlády komunistické strany. „Protesty byly neseny řadou témat a tohle rozhodně není dominantní. Je ale pozoruhodné, že zaznívají i tato politická hesla,“ upozorňuje sinoložka Olga Lomová.

Svorníkem protestů jsou koronavirová opatření, zahrnují v sobě ale i požadavek svobody: „Chtějí svobodu, občanská a lidská práva a aby se s nimi zacházelo jako s lidmi. Neprotestuje se nutně proti covidovým opatřením jako takovým, ale za to, aby byla v souladu se zákonem,“ vysvětluje.

Čtěte také

Mezi demonstranty prý jsou významně zastoupení mladí a vzdělaní lidé a studenti univerzit. „Překvapila mě velká míra angažovanosti dívek a razance, se kterou protestující vystoupili. Roli hraje i pocit ponížení, jak se s nimi zachází, například během každodenních testů, kdy se jim brutálním způsobem šťourají v hrdle,“ přibližuje.

Na čínském internetu se prý také hojně diskutovalo o tom, že na mistrovství světa ve fotbale jsou diváci na stadionech bez respirátorů: „Číňané obecně milují fotbal a najednou vidí, že se tam všichni radují a oni ani nemůžou jít do hospody dívat se na přenos.“

Když je někde podezření na covid, tak se s tím prostě nepářou a zatarasí východ z domu.
Olga Lomová

Protesty odstartovala tragédie ve městě Urumči v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, kde při požáru výškové budovy zahynulo nejméně deset lidí. Podle místních byly požární úniky uzavřené právě kvůli covidovým opatřením.

„V Urumči je lockdown od srpna, což je právě jedno z těch plošných opatření. Když je někde podezření na covid, tak se s tím prostě nepářou a zatarasí východ z domu. Podobná kauza byla v létě, kdy lidé nemohli utéct z domu při zemětřesení,“ podotýká sinoložka.

Revoluce nebude

Počty nově nakažených se v Číně blíží 40 tisícům denně, což je na tamní poměry velmi mnoho. Podle Lomové je to důkaz, že politika nulového covidu nefunguje:

Čtěte také

„Virus se vyvíjí, jeho šíření je čím dál snazší a lidi není možné úplně izolovat. Zároveň ten systém není založený na spolupráci institucí a obyvatel, ale jde o jednostranný tlak až násilí. Vykonavatelé opatření mohou být někdy brutální, jindy jsou laxní a bez přemýšlení plní rozkazy. Nejde jim o výsledek, jen si u vedoucího udělat čárku,“ konstatuje.

Čínský politický systém charakterizuje jako byrokratický, centralizovaný a v poslední době personalizovaný v osobě generálního tajemníka Si Ťin-pchinga. „Když zavelí nulový covid, tak všechny orgány dostanou příkaz za každou cenu zabránit šíření koronaviru, i kdyby hořelo. V Urumči byly situace, kdy lidé neměli, co jíst, protože byl lockdown a oni si nesměli dojít nakoupit,“ popisuje.

„Si Ťin-pching v tuto chvíli vládne způsobem absolutního moudrého vládce, který má vždycky pravdu, nikdy se nemýlí a všechny problémy vyřeší. Nemůže připustit, že je omylný – kvůli systému a kultu osobnosti, který vytvořil, ale není to ochoten udělat ani on sám osobně,“ soudí Lomová.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert

Související