„Cítil jsem se jako exotické zvířátko,“ říká o dětství v Československu syn nigerijského krále

27. březen 2019

„Mulatů v okrese Bruntál bylo asi pět nebo šest a každý z nás měl pocit, že je sám,“ vzpomíná Obonete S. Ubam na dětství v normalizačním Československu. Uplynulo ale pár let a z šikanovaného kluka se stal král s jedním z nejvyšších šlechtických titulů v Nigérii.

03759254.jpeg

Narodil se v 70. letech české mamince a nigerijskému otci. „Cítil jsem se jako exotické zvířátko,“ shrnuje v Blízkých setkáních Stáni Lekešové pocity svého dětství. I přesto za domov svého srdce považuje rodný Bruntál. „Vzpomínat na to, jak mi někdo před třiceti lety hodil aktovku do potoka, dnes nemá smysl,“ říká Obonete S. Ubam smířlivě.

Jak se stát králem

Když ve 14 letech letěl poprvé do Nigérie za otcem, kterého nikdy neviděl, čekalo ho nejen emotivní setkání, ale i obrovský kulturní šok. Tehdy ještě navzdory přání svého otce v Africe nezůstal. Jeho kořeny ho přivolaly zpátky až o řadu let později.

V roce 2005 otec zemřel a příslušníci jeho rodiny v Nigérii se ocitli v tíživé situaci. „Odjet zpátky nebyla dobrovolná volba, byl jsem zahnaný do kouta. Hrozilo, že ztratím rodinu a nebudu se sám sobě moct podívat do očí,“ vzpomíná.

Stáňa Lekešová a Obonete S. Ubam před studiem Dvojky

Jak přesvědčil příbuzné v Africe, že je schopný zaujmout místo svého otce? Jak se mu podařilo přežít, když onemocněl současně malárií a tyfem? A proč bychom se měli víc zajímat o konflikt s Boko Haram, který zuří na severu Nigérie?

autoři: Stáňa Lekešová , and
Spustit audio

Související