Cla a dražší hovory i data. Brexit se českým spotřebitelům nebude líbit

Od soboty 1. února už Velká Británie nebude členem Evropské unie a Češi, kteří často nakupují zboží za Lamanšským průlivem, by se měli pomalu chystat na změny. Spotřebitelé budou mít rok na to, aby si na změnu zvykli.

Čtěte také

Sobotní půlnoc nebude pro spotřebitele znamenat žádnou zásadní změnu. Velká Británie bude totiž procházet přechodným obdobím, kdy se všechny změny budou dolaďovat. Zásadní rozdíly poznají lidé až od příštího roku.

Odchodem z Evropské unie se Velká Británie stane takzvanou třetí zemí a zákazníci britských obchodů se při nakupování budou muset řídit podobnými pravidly, jaká platí, třeba když si objednají zboží z Číny. V první řadě s tím bude souviset zavedení cla.

Oblečení z Británie jako výhodný nákup?

Češi si podle Celní správy ve Velké Británii často objednávají oblečení. O kolik jeho dovoz může podražit?

Například na oblečení je clo od 8 do 12 procent a k tomu je ještě potřeba samozřejmě připočítat 21 procent DPH, říká mluvčí Celní správy Šárka Miškovská. Ve hře je také kurs koruny vůči britské libře a náklady na poštovné.

Reklamace zatím platí beze změn

V prvním roce by se nemělo nic měnit ani pokud jde o reklamace. Lidé stále budou moci počítat s 14denní lhůtou odstoupení od smlouvy při nákupu přes internet i s dvouletou lhůtou práva reklamovat vady výrobku.

Čtěte také

„Nadále také platí, že pokud se britský obchod zaměřuje na české zákazníky, například je v češtině nebo má doménu cz, může se spotřebitel spolehnout na úroveň právní ochrany, na jakou je zvyklý při nákupu u českých online prodejců,“ dodává Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra. Tedy třeba na 30denní lhůtu na vyřízení reklamace.

V příštím roce by už ale mohla být situace složitější. Vše bude záležet na tom, jaké podmínky si Velká Británie vyjedná s Evropskou unií.

Za rok podraží i telefonování a mobilní data

Brexit bude také nejspíš znamenat zvýšení cen jak odchozích a příchozích hovorů, tak SMS zpráv a hlavně dat. Dosud platilo, že v Británii coby členské zemi platili občané EU stejné peníze za využití telefonu nebo internetu v mobilu, jako kdyby byli doma.

Od příštího roku se tak Británie zařadí po bok zemí, jako jsou Švýcarsko, Bosna a Hercegovina nebo třeba Srbsko, tedy evropských států, které nejsou v Unii.

Spustit audio

Související