Člověk ani nemusí vědět, že má černý kašel, přesto jím může nakazit další lidi, varuje epidemioložka

26. únor 2024

Černý kašel je zvlášť nebezpečný pro novorozence a kojence před očkováním. Při těžším průběhu nemoci může dojít až k trvalému poškození zdraví dítěte nebo dokonce k úmrtí.

Proto podle jihomoravské krajské epidemioložky Renaty Ciupek je bezpodmínečně nutné dodržovat alespoň šestinedělí a nechodit s nejmenšími dětmi do obchodů nebo na jiná veřejná místa. Také je třeba pečlivě zvážit, komu umožníme návštěvu. „Děti se na černý kašel očkují od devátého týdne, plus je tam ještě posilující dávka, takže do té doby bych opravdu nedoporučovala pouštět k dítěti kašlající příbuzné,“ vysvětluje lékařka.

Tato doporučení jsou v posledních týdnech obzvlášť důležitá, protože případů černého kašle je od začátku ledna stejně jako v loni za celý rok. A minimálně do jara se podle Ciupek situace nezlepší. „Určitě ještě březen, duben, možná květen bude rizikový, nicméně v těch dalších měsících určitě dojde k poklesu, protože tam hrají roli další faktory – především sluneční záření a častější pobyt venku,“ upřesňuje epidemioložka.

Jaké jsou příznaky černého kašle? Jak se nemoc přenáší? A pro koho je vhodné přeočkování? Poslechněte si rozhovor Zuzany Kopuleté s Renatou Ciupek.

Spustit audio

Související