Co posílí naši imunitu? Betaglukany, syntetické vitamíny, nukleotidy nebo bakteriální lyzáty?

30. září 2023

Náš obranný systém patří mezi nejvýkonnější systémy lidského těla. Nežijeme ve sterilní bublině, ale v prostředí plném mikroorganismů, bakterií, virů a parazitů. Každým dotykem či nádechem se do našeho těla dostávají milióny potenciálně nebezpečných protivníků. Pokud máme z jakéhokoliv důvodu oslabený imunitní systém, je jasné, že naše tělo začne svůj boj prohrávat. Optimálně fungující imunitní systém snadno rozezná cizorodou látku a zničí ji.

Makrofágy, které jsou přítomné ve všech orgánech našeho těla, přitom fungují jako generálové vojska a posílají bílé krvinky do bitvy. Ale všechno nezvládnou a dlouhodobé infekce nebo opakované nemoci je vyčerpají stejně, jako je vyčerpaný celý organismus.

Jak náš imunitní systém funguje, čím mu práci komplikujeme a čím bychom mu naopak mohli prospět? Do jaké míry je naše obranyschopnost dána geneticky a do jaké míry ji můžeme ovlivnit  sami svým životním stylem? A které nejčastější mýty o imunitě panují? Pomohou naší imunitě více betaglukany, syntetické vitamíny, nukleotidy nebo bakteriální lyzáty? Které z nich účinkují spolehlivě? A jak se vyrábějí některé z nich, např. betaglukan?

Expedici do světa imunity povedou prof. Václav Větvička, imunolog působící přes 30 let na univerzitě v Louisville v Kentucky v USA, obchodní ředitel společnosti VH Pharma ing. Bohumil Hána a Alena Šindelářová z lékárny IKEM Praha. 

Spustit audio

Související