Co se ve škole neučí? Strategie Last Train Home vypráví polozapomenutou kapitolu českých dějin

8. prosinec 2023

Jarda se vydal na strastiplnou cestu po Transsibiřské magistrále. V Last Train Home se snaží čím dál zuboženější skupinu československých legionářů dovést a dovézt zpátky domů. Jak tahle mrazivá expedice může dopadnout? Asi tak, že se nakonec s Šárkou rozhodnou zahřát v pekelných ohních třicátého výročí legendárního Dooma.

Last Train Home je prvotinou brněnského studia Ashborne Games, jejíž autory Quest vyzpovídal už před několika měsíci. Na konci listopadu ale jejich taktická realtimová strategie zvládla úspěšně vyjet ze stanice a poskytnout hráčům a hráčkám mírně romantizovanou verzi příběhu, který se doopravdy stal. Českoslovenští legionáři v Rusku skutečně po první světové válce putovali po železnici do přístavního Vladivostoku, hra nicméně nenásleduje osudy konkrétních historických osobností, ale fiktivní jednotku složenou z vojáků inspirovaných reálnými předobrazy.

Jarda si interaktivní dramatizaci českých dějin – snad jen s výtkami k režii českého dabingu a přílišné přímočarosti počátečních misí – nadmíru pochvaluje. Takticky-strategická část v jednotlivých misí je podle něj dobře vyvážená s vyprávěním příběhu i se správou samotného vlaku a tenčících se zásob, kterých na více než 9000kilometrové cestě není nikdy dost.

A protože by se zážitky měly kontrastně vyvažovat, po promrzlé cestě na Sibiř se společně se Šárkou vydávají do horoucích pekel. Série Doom totiž slaví 30. výročí od vydání prvního dílu, a to už je jubileum hodné vzpomínání. Jak démonická střílečka navždy změnila hry a kam se za tři dekády zvládla posunout, se dozvíte v Questu.

Co je to „akce malých jednotek“? Proč je kakodémon ikona? Poslechněte si Quest o Last Train Home a 30. výročí pekelné značky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.